Szedd magad levendulavirág akció tart még a héten, termékvásárral egybekötve a Máriagyűdi Levendulás Ház ültetvényén. Június 26 –ig minden nap 10-18 között látogathatják az érdeklődők a levendulamezőt és gyűjthetnek levendula virágot, illetve vásárolhatnak a házban különféle termékeket.

A Tenkes-hegy napsütötte, szép domboldalában áll a csodálatos Bazilika, amely tornyaival integetve várja a zarándokokat és látogatókat. Immár

„Nagy öröm számunkra, hogy sok-sok éve mindketten itt szolgálhatunk. A szép és felelősség teljes hivatás mellett 2012-ben úgy döntöttünk, hogy ezen a mediterrán vidéken – ami leginkább a szőlő hazája – a sokoldalú és csodálatos szépségű levendulát fogjuk termeszteni.

Sok tapasztalatszerzés után megismertük a levendula gyógyító és rengeteg örömet adó tulajdonságait. Megtudtuk, hogy a csalánfélékhez tartozik és harminchat változata van. Nálunk legismertebb a francia (Lavandula angustifolia) és az angol (Lavandula intermedia). Mindkét fajtából ültettünk, mert mindegyiknek kiváló tulajdonságai vannak. A franciát olajtartalma miatt, az angolt pedig kiváló illata és dekoratív jellege miatt választottuk.

Birtokunk egy részét levendula palántákkal ültettük el, melynek nagyon kedvező a már említett éghajlat, valamint a kötetlen, köves talaj. Vegyszerezést, permetezést nem igényel, így bátran használjuk szörpök, lekvárok és gyümölcsdzsemek, valamint illat párnácskák készítésére.

Nagy örömünkre nyáron elkészült a Máriagyűdi Levendulás Ház, ahol őstermelőként tárolni, bemutatni és árulni tudjuk termékeinket.

A Kegyhely és Bazilika megtekintése után szeretettel várjuk a zarándokokat és látogatókat a Levendulás Házba, ami a templomtól öt percnyi kényelmes sétával érhető el. Kóstolást, bemutatót és vásárlási lehetőséget kínálunk.” – írja Polgár Péter és Anikó a http://levendula.mariagyud.eu weboldalon, ahol a program után érdeklődők bővebb információhoz juthatnak a Máriagyűdi Levendulás Házról, illetve annak tevékenységéről, termékeiről.

Fotó: levendula.mariagyud.eu