Ahogy az előző cikkünkben volt róla szó, egy külső tér nagyon gyakran a túlélést jelenti a vendéglátóhelyek számára. Bár az élet lassan kezd visszatérni a régi kerékvágásba, hosszú időn keresztül csak az éttermek teraszai és kerthelyiségei tarthattak nyitva helybeni fogyasztásra, így akiknek ez nem volt, azok csak a kiszállítással tarthatták fenn magukat. Ez a probléma merült fel a Sásdon ősszel nyílt Carlo Pizzéria és Étteremben is, mígnem az önkormányzattól kaptak segítséget, így egy bérház kertjének egy részéből kialakíthatták saját teraszukat. Erről, no meg a nemrég megnyílt étteremről beszélgettem a hely üzemeltetőjének, Harmath Károlynak feleségével, Kisvári Zsuzsannával.

Fotó: Hegedűs Tünde

Zsuzsanna főállásban pedagógusként dolgozik, de korábban idehaza és Németországban hét éven keresztül foglalkozott vendéglátással, férje pedig végzett szakács 40 éves belföldi és külföldi tapasztalattal. Azon a helyen, ahol a Carlo étterem található, számos vendéglátóhely volt már a múltban, ám az elmúlt években ezek nem voltak hosszú életűek, ám mivel rendelkezésre állt, Károlyék úgy döntöttek Lili lányuk unszolására, hogy belevágnak a saját vállalkozásukba. Azonban nem sokkal a nyitás után rögtön érkezett a második hullám miatti kényszerzárás, ezért sokáig csak a kiszállítás és elvitel maradt számukra.

Többek között emiatt is felmerült az igény arra, hogy az étterem alsó szintjén lévő asztalai, valamint az emeleten lévő terem és vadászterem mellett legyen egy saját terasza is a vendéglátóhelynek. Erre azonban szabad terület nem volt, így az önkormányzat segítségét kérték.

Fotó: Hegedűs Tünde

A megnyitón jelen volt dr. Jusztinger János, Sásd polgármestere is. Bár a hely és az időpont nem volt alkalmas hosszabb interjú készítésére, azt megtudtam tőle, hogy az étterem melletti háztömbnek van saját udvara, amely azonban teljesen kihasználatlan volt. Ezért jónak tartotta az ötletet és támogatták, hogy ennek egy részéből alakítsák ki az éttermi teraszt. A munkálatok a tavasz során lezajlottak, és június 11-én került sor a megnyitóra.

Ami az ételeket illeti, elég változatos étlappal rendelkezik az étterem. Kezdetben főképp olaszos ételeket, pizzákat, tésztákat és hamburgereket kínáltak, ám a vendégek, akik ismerték Harmath Károly munkásságát, hiányolták az igazi magyaros ételeket, ezért nemrégiben változtattak és azokat is étlapra tették. Emellett az ínyencekre is gondolva néhány különleges fogásuk is van, mint például a garnélás tészta. A hely célja, hogy mind a helyi vendégek, mind az átmenő forgalom igényét kielégítsék.

Az A’la Carte étlap mellett napi menüt is kínálnak a vendégeknek 950 forintért. A kiszállítást is megtartották (bár kezdetben nem akartak ezzel foglalkozni, de a pandémia rákényszerítette őket erre), a környékbeli települések mellett már Bakócáig, Gödréig és Szágyig is elmennek bizonyos rendelési összeg felett.

Alapanyagok terén a pizza tekintetében azt vallják, hogy ott az olasz alapanyagokat kell preferálni, minden más területen azonban előnybe részesítik a magyar árukat, zöldségeket például rendszeresen a helyi zöldségestől, húst pedig a helyi hentestől vásárolnak. Emellett az italokra is odafigyelnek, különleges, őstermelőktől származó szörpöket, valamint minőségi magyar borokat is kínálnak az ételeik mellé.

A hely legnépszerűbb ételei a kétszemélyes tálak, melyeken 3-4-féle húsétel és többféle köret található. Ezen túlmenően a pizzákat, hamburgereket és lepényeket is gyakran rendelik. A polgármester úr pedig a cigánypecsenyét ajánlotta nekem, szerinte abból a legjobbat itt készítik.

A jó tanács ellenére úgy döntöttem, hogy nem a cigánypecsenyét kóstolom meg, hanem egy hamburgert, ami a Texas burger nevet viseli. Igen sok mindent beletettek a burgerbe, a házi buci mellett húst, bacont, salátát, burger szószt, kólás-kávés BBQ szószt, coleslaw salátát is tartalmaz, no meg rántott hagymakarikákat, amit viszont én nem szeretek annyira, szóval azt nem kértem hozzá. Ezenkívül kipróbáltam a hely egyik limonádéját, valamint a meggyes-mákos palacsintát is.

A hamburger jó nagy volt, önmagában, köret nélkül is bőven laktató a mennyisége. A buci tekintetében tetszett, hogy bár jó nagy, de elég laza szerkezetű, nem jött elő az a fullasztó érzés, ami az ekkora méretű buciknál gyakori, az enyhén édeskés íze pedig kulináris téren is hozzá tudott adni az ételhez, nem csak összetartotta azt. A húsuk közül mindkettő remekül készült. A marha a jól átsült verziót vitte, optimális fűszerezéssel, ezt így szeretem, a bacon is jól átsült, ízletes.

A burger jóval szaftosabb az átlagos hamburgereknél, köszönhetően a kétféle szósznak, meg, hogy a coleslaw salátának is van egy öntete. Sok kritikus azt mondja, hogy nem szerencsés, ha ennyiféle szósz van egy hamburgerben, mert szétáztatja az ételt. Cserébe én két pof…akarom mondani, nagy lelkesedéssel eszem, ugyanis, ha különböző ízeket adnak a szószok és ezek nem nyomják el egymást, akkor egy fantasztikus ízkavalkád jön ki belőle. És itt ez történt. A hamburgerszósz egy korrekt, sajtos mártás, az is jó, de az igazi kedvencem a kólás-kávés BBQ volt, ami az ételnek egy nagyon jó, édeskés-füstös ízt ad, viszont érezhető benne egy picike kesernyés íz, alighanem a kávétól. Nagyon tetszett.

Zöldségfronton némi salátalevél, rukkola és coleslaw volt benne. A rukkola nekem ilyenkor mindig pozitívum, bár önmagában annyira nem szeretem, egy húsos ételnél sokkal többet ad a fogáshoz, mint a hagyományos salátalevelek, nem is értem, miért használják annyira kevés helyen. A coleslaw saláta érdekes volt számomra, legalábbis elütött azoktól, amiket eddig ettem, korábban ugyanis zömében inkább édeskés, főleg a (lila)káposzta által dominált salátákat ettem coleslaw néven. Ez viszont inkább zöldsaláta volt, az öntette meg a gyros-szószokéra emlékeztetett jobban. Ezt nem negatívumként mondom, sőt, a másik 2 édeskés szósz és a buci mellé nem is lett volna jó még egy édes elem, ez a savanykásabb-hűsítőbb összetevő kellett ennek a burgernek, csak azért említettem meg, mert ez tényleg más volt, mint amiket eddig ettem.

Összességében egy nagyon finom, és óriási burger, ami után nem is biztos, hogy meg kellett volna kóstolnom a desszertet, de mivel itt két palacsintáról beszélünk, gondoltam vállalom. Ezért lepődtem meg, amikor megláttam. Igen, tisztán matematikailag ez tényleg kettő palacsinta volt, de akkorák, hogy az sok másik helyen felért volna 4-gyel. Sajnos csak az egyiket tudtam megenni. Az ízével egyébként semmi gond nem volt, a töltelék és a tészta is kellemes, meg a vaníliamártás hozzá is jó édes, ahogy szeretem, de ez tényleg sok volt a kicsit a végére.

A limonádét nem említettem még, de az is ízletes, a leve kicsit édeskésebb, de a benne lévő gyümölcsök adnak egy fanyar, savanykás ízt, nekem ez így abszolute bejött. Összességében jó élményekkel távoztam, szerintem korrekt árakon adnak nagyon finom ételeket, ezért aki Sásdon jár, annak mindenképpen ajánlom kipróbálásra.

A hely elérhetőségei:

Cím: Sásd, Rákóczi Ferenc u. 23/A

Telefon: +36-20-5379199

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/Carlopizzeriaesetterem/?ref=page_internal