A modern fogyasztói társadalmak egyik alappillére a túlfogyasztás és a mértéktelen pazarlás. Ennek nyomán hatalmas mennyiségű szemét termelődik a világban. A fejlett országokban egy fő naponta egy kilogramm hulladékot termel átlagosan. Világviszonylatban pedig a Föld teljes lakossága több mint 2 milliárd tonna kommunális hulladékot állít elő évente.

A Zero Waste mozgalom ennek visszaszorításának érdekében jött létre. De mit is jelent pontosan a zero waste? A hulladékmentes életmódról beszélgettünk Czirják Lindával.

A modern fogyasztói világban a társadalmi presztízs egyik legfőbb mutatószáma a fogyasztás mértéke. Mostanra a vásárlás nem az adott tárgyak és eszközök birtoklására és használatára irányul, a fogyasztás egyedüli célja a fogyasztás maga, ez vált a központi élménnyé. Az ebből kiinduló „minden és mindenki eldobható, lecserélhető” szemlélet a társadalom számos más területére is begyűrűzött.

A túlfogyasztás negatív hatásainak megfékezésére hatékony választ nyújthatnak a tudatos vásárlási és fogyasztási szokások. Az egyszer használatos tárgyak helyett érdemes tartósabb, többször újra felhasználható, helyettesítő termékeket venni. Például a boltok zöldség- és gyümölcspultjai mellett lévő műanyag szatyrok helyett tartósabb vászontáskákba is hazavihetjük a megvásárolt árucikkeket.

Azonban azt is fontos szem előtt tartani, hogy nem érdemes egyből fejest ugrani a zero waste életmódba és azonnal ehhez kapcsolódó használati tárgyakat venni. Először nézzünk körül otthon és szedjük össze azokat a már eleve meglévő dolgokat, amiket fel tudunk használni. Illetve érdemes odafigyelni a fokozatosságra is, hiszen egy komoly életmódváltásról van szó. Így célszerű akár apró lépésekben haladva, saját magunk életritmusához és szokásaihoz igazítva elkezdeni a változtatásokat.

A beszélgetést Spotify-on is meghallgathatják.

Korábbi cikkeinket zero waste témában ide kattintva találják.