A kánikulában jelentősen megugrik a háztartások vízfogyasztása, többet fürdünk, zuhanyozunk, mosunk, és aki családi házban él többet locsol. A többség sajnos még mindig ivóvízzel!

Pedig esővízgyűjtő edények beszerzésével nagyszerűen hasznosítható nyáron a tavasszal begyűjtött csapadék. Napjainkban már változatos formában, kivitelezésben és árfekvésben kaphatók az esővízgyűjtő edények.

Kertünk megtervezésekor, rendezésekor már gondolhatunk a legoptimálisabb vízelvezetésre és teraszokkal, dombokkal, csatornákkal, a vízigényes növények köré irányíthatjuk az esővizet, hogy tényleg oda folyjon, ahol arra szükség van.

Fontos, hogy mikor is locsolunk, mert a locsolás időpontja befolyással van a növényeik növekedésére!

A szakemberek szerint a legoptimálisabb időpont a locsolásra a kora reggel, mielőtt a napi hőmérséklet emelkedni kezd, a szél csendes, és így a legkevesebb víz párolog el. A reggeli öntözés jó alapot biztosít a növénynek, hogy felkészülhessen egy száraz napra.

Amennyiben időnk engedi hanyagoljuk az esti öntözést, különösen a növények levélén, mivel az éjszakai hőmérséklet gyakran nem elegendő a levelek megszáradásához, és ez kedvez az egyes gombafajták növekedésének.

A mulcs nem csak trendi, de óvja is a talajt a kiszáradástól, mert akár a víz 70 százaléka is elpárologhat a talajból egy forró napon. A mulcs nagyon jó nedvességmegtartó, hiszen a talaj felszínén megakadályozza a párolgást, miközben segít elnyomni a gyomnövényeket, sőt ma már találhatunk olyan mulcs fajtát, amely tápanyagokat is biztosít a növényeknek.

Amennyiben veteményeskertet is művelünk, érdemes a locsolást kiváltani csepegtető rendszerrel!

Nagyon sok szakember foglalkozik a kialakítással, de olcsón, házilag is kiépíthetünk jól működőt. A csepegtetés előnye, hogy pontosan a növények gyökeréhez jut a víz, és folyamatosan ellátja azokat nedvességgel. Az elpárolgás pedig minimálisra redukálódik. Egyéb előnyei mellett nagyon takarékos.

A világhálón a legegyszerűbb módszerektől kezdve a profi csepegtető rendszerig találhatunk példákat. Az egyik legminimálisabb módszer az, ha egy kiszúrunk egy flakont és azt tesszük a növény tövéhez. A csepegtető rendszerekhez nagyon hasonló, ez az otthonunkban bármikor megvalósítható rendszer. A flakon segítségével a víz közvetlenül a növény gyökéréhez jut, veszteség nélkül.

Napjaink legújabb trendjéről, a ”locsolásmentes kertről” se feledkezzünk meg, ami igazából nem locsolás mentes, de jelentősen víztakarékos, mert az már igazán extrém víztakarékosság lenne, ha egyáltalán nem locsolnánk a kertünk, a nagy szárasságok idején. Ezt az extrém takarékoskodást pedig már az ágyások kialakításával kell elkezdenünk. A mellékelt videó bemutat egy alig ismert ágyáskészítési módszert, amely minimálisra csökkenheti a növények locsolási igényét.