Tegnap írtunk arról a neten keringő videóról, amiben egy fiatal nő elmeséli, hogy egy idegen „férfi” az utcán mellette elhaladva rácsapott a fenekére.

A “férfi” rácsapott a nő fenekére – börtönbe mehet

Tisztázzuk, rácsapni egy idegen nő seggére az utcán nagyon nem oké!

A nők ellen elkövetett erőszak egy létező és súlyos probléma az egész világon. A bántalmazás skálája igen széles, a verbális inzultuson át a fizikai és szexuális erőszakig terjed, amibe a szeméremsértés is beletartozik.

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) 1993-ban elfogadott Nők elleni erőszak megszüntetéséről szóló (48/104.) nyilatkozatában megfogalmazott definíció alapján „A nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos cselekmény, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést, kárt vagy sérelmet okoz vagy okozhat nőknek, beleértve az effajta tettekkel való fenyegetést, valamint a kényszerítést és a szabadságtól való önkényes megfosztást, történjen az a közéletben vagy a magánszférában.

Ha az elkövető az áldozat testét az áldozat akarata ellenére megérinti, akkor szeméremsértést követ el, ami után 30 napja van a sértettnek magánindítványos úton feljelentést tenni. A feljelentés nagyon ritkán történik meg, ennek okai a hosszas jogi procedúra, a szembesítés, a szégyenérzet és az áldozathibáztatás.

A videóban szereplő Tekla példaértékű bátorságról tett tanúbizonyságot, ennek ellenére több támadás is éri őt a kommentszekcióban, amivel legitimalizálják a szeméremsértést. Azon túmenően, mennyire szomorú, hogy a kommentelők nem ismerik fel a helyzet súlyosságát, ártanak azoknak a nőknek is, akiket hasonló inzultus ért, és olvasva az ehhez hasonló kommenteket úgy döntenek, hogy nem tesznek feljelentést a bántalmazójuk ellen.

A NANE – Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek segélyvonala: +36 80 505 101

Önnnek mi a véleménye? Elfogadható, hogy egy férfi rácsap egy idegen nő fenekére az utcán?