Kevesen tudják, hogy a Magyarországon mindössze két fajával honos kövirózsa védett növény. Ez a szélsőségesen szárazságtűrő, igénytelen, a kőtörőfű-virágúak rendjébe, és a varjúhájfélék családjába, valamint a fáskövirózsa-formák alcsaládjában tartozó növény egyben gyógynövény is.

A kövirózsa elsősorban Európában található, itt is többnyire a sziklás, napos, hegyvidéki lejtőkön, és a karsztsziklákhoz kapcsolódó gyepek jellegzetes növénye. Találkozhatunk még vele Marokkó, Törökország, Irán vagy a Himalája nyugati hegyeinek oldalában.

Nagyon sok háznál a tetőkre ültetve figyelhetjük meg. Ez a hagyomány még az ókorból maradt ránk, mert őseink Iuppiter (Jupiter) növényének tartva a kövirózsát, azt hitték, hogy megvédi a házukat a villámcsapástól.

Napjainkban leginkább a sziklakertek elmaradhatatlan növényeiként tartjuk számon, és különböző cinekben dísznövényként termesztjük. Sokféle mutatós kertészeti változat kapható különböző fantázianeveken. Keresett, mert többek között a szárazon hagyott támfalak réseiben is könnyen meghonosíthatjuk kövirózsákat.

Aszparaginsav és fenolkarbonsav tartalmának köszönhetően kertünk igénytelen növényének gyógyhatása sem elhanyagolható. A leveléből kinyert zöldes színű folyadéknak kiváló gyulladásgátló hatása van. Huzat, fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy duzzanatok kezelésére alkalmazható. A levével átitatott vattával dugaszoljuk be a fülünket éjszakára.

A népi gyógyászatban gyakorta nyúltak a növényhez, mert kiváló gyulladáscsökkentő, hűsítő, és összehúzó hatással bír. Kipréselt, az aloe verahoz hasonlóan zselés nedvét bátran használhatjuk szájüregi fertőzések, rovarcsípések, vágott sebek, égési sérülések kezelésére, vagy akár az ajakherpesz, afta, futószemölcs leszárítására. A kövirózsa leve enyhíti a középfülgyulladással járó fülfájást, ezért a népnyelv fülfűnek is nevezi a kövirózsát. A növény nedvét a fülbe csepegtetve, rövid időn belül érezteti a hatását, és a várva várt javulást.

A hölgyek a szépítkezéskor is igénybe vehetik jótékony hatását. Nedvét egyszerűen, keverjük krémbe, és használhatjuk a májfolt, vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére. Napjainkban jó hasznát vehetjük a napégés elleni küzdelemben, mert kipréselt leve hatékonyságával például az aloe veraval is felveszi a versenyt.

Nagyon ajánlott a tyúkszem eltávolítására folytatott küzdelemben! Vágjuk félbe a kövirózsa levelét, majd rögzítsük éjszakára a tyúkszemre, másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Addig ismételjük, amíg csak szükséges!

Kiválóan hasznosíthatjuk gyulladáscsökkentő hatását, ha tíz darab szép, és alaposan megmosott kövirózsa levelet, egy evőkanál mézzel összeturmixolunk, mindennap fogyasszunk belőle egy teáskanálnyit, és élvezzük jótékony hatását.

Néhány példa a kövirózsa gyógyhatására:

 ●   baktérium és vírusölő,

●   szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések, ajakherpesz, futószemölcs,

●   leve enyhíti a középfülgyulladással járó fülfájást,

●   használható májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére,

●   tökéletes napozás utáni kenőcs,

●   tyúkszem eltávolítására is használhatjuk,

●   csillapítható vele a gyantázás utáni égő érzés, viszketés,

●   hatásos a bárányhimlő okozta hegek gyorsabb eltüntetésére,

●   a levél forrázata teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására alkalmazható,

●   aranyérre és a szopástól kirepedezett mellbimbók kezelésére is kiváló,

●   gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő,

●   a népi gyógyászatban hasmenésre, féregűzésre alkalmazták, külsőleg akár végtagi fájdalmakat is enyhíthetünk vele,

●   percek alatt enyhíti az erős fejfájást, amelyhez egy maroknyi levelet tegyünk a homlokunkra,

●   napjainkra már a kozmetikai ipar is felfedezte magának.

Fotó: pixabay.com