Az elmúlt időszakban tomboló pandémia mindent megváltoztatott, átalakított. Kiállításra hagyományosan galériába megyünk. De hol vannak már a hagyományok!?

Kozármislenyben is fogékonyak az alkotók a változásokra, az újra, a formabontóra. Így aztán Áldozó László festőművész kertes, családi házában Kerti Galéria várta 23-án, pénteken este a meghívottakat.

Igen, rendhagyó módon ugyan, de kertben sikerült létrehozni egy egészen formabontó, de annál sikeresebb tárlatot., amelyben nem csak a kerítésen, de még a szőlő lugasban is festmények lógtak!

Pedig ahogy az a címben is olvasható, a kerítésre is bőségesen jutott alkotás. Sőt festmények színesítették be a szőlőlugast, az ablakok redőnyeit. Miközben betekintést, sőt, bebocsátást nyerhettünk az alkotások születésének helyére, a műterembe, ahol szintén festmények és egyéb relikviák, többek közt régi meghívók, plakátok és művészbarátok ajándékai borítják a falakat.

Nem maradhatott el a kiállítások ünnepélyes megnyitóinál szokásos összművészeti betekintő sem, de lássuk, hogy mi a véleménye a rendhagyó estéről Tarcsay Gyöngyvér kozármislenyi önkormányzati képviselőnek, aki szavaival a helyszínen is köszöntötte a megjelenteket.

„Úgy érzem, hogy mi negyvenen – ma este a kedves városkánkban – nagyon szerettük az életet. Vitt bennünket egy éltes művészember, csodálni való energiával. Szomszédok, barátok, ismerősök tisztelték meg Áldozó Lászlót, Kozármisleny díszpolgárát, a Kozármislenyért Érdemérem tulajdonosát. Történt pedig, hogy két gondolat összeforrt. A helyi szépkorú közösség bejáratott fáklyafényes kerti – party sorozata új néven, új köntösben maga mellett tud egy összművészeti alkalmat is. Palotai Zsuzsa, a Csevegő újság szerkesztője, s e sorok írója így ötvözte azt a helyi emberi érték – csokrot, melyet településünk hordoz magában. Mindenki Laci bácsija örömmel adott helyet az első Kerti Galériának. Gondozott zöld udvarát megnyitotta a nagyérdemű előtt. A képzőművészet, a vers, a zene békésen megfért egymás mellett. Régi barátok Pécsről, Egerágról, Kozármislenyből találkozhattak újból egymással. S, minő nagy ajándék, hogy Farkas Béla, Szajk polgármestere tárogató művészetével is megtisztelte az estet. Lieber Ilona, Leipám Edit saját versével köszöntötte a művészt. Palotai Zsuzsa, aki bensőséges kapcsolata révén mélyebb betekintést engedett a művész életrajzába, verssel is készült. A hallgatóság kérdéseiből átsejlett a vasútmodellezés iránti „szerelem” is. Nem mernék a számok bűvöletébe elmerülni, hogy hány képet festett a művész? …sokat! A Városháza falain megcsodálható „Mislenyi sorozat” is bizonyítja Áldozó László alázatát a városunk iránt.”

– osztotta meg gondolatait az estéről a képviselő asszony.

Még az este folyamán megfogalmazódott a gondolat, hogy azt, ami ezen a kellemes nyár esti rendezvényen megfogalmazódott, azt tovább kell vinni a művészet, a művészetet kedvelők és a művészetet értők, valamint a művészetet alkalmazók, és a településen élők érdekében.