Kozármislenyben július 29-én emlékeznek meg a Szoptatás Világnapjáról, a kozármislenyi védőnők szervezésében. Babakocsik színes kavalkádja lepi el, és az apróságok gügyögésétől lesz hangos a Kozármislenyi Művelődési Központ környéke ezen a csütörtöki délelőttön.

9 órakor dr. Biró Károly polgármester köszönti a kismamákat, és a védőnőket, az esemény nyitó ünnepségén. A megnyitó után elkezdődnek a programok Rea Fittnes gerinctornával, Dúdoldával, Kamga Training bemutatóval, Mackó Mocorgóval, Baranyi Olivér zenéjével, tombolával, egész napos légvárral és Mosi Pelus sarokkal, Retus Diastasis vizsgálattal, RTM módszer bemutatóval, Mónika kézműves kuckójával, Napfény Jóga Stúdióval, Diatetikai tanácsadással, Szipl Mara Biobear kuckójával, Gyógytorna sarokban személyes tanácsadással, fogászati sarokban tanácsadás lesz, hiszen mint oly sok minden mást, ezt sem lehet elég korán kezdeni.

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává, ezzel a jeles nappal egy időben kezdetét veszi az anyatejes táplálás világhete is.

A Világnap elindításának célja az volt, hogy az egészségügyi szervezetek felhívják, elsősorban a kismamák figyelmét az anyatejes táplálás fontosságára, valamint arra, hogy az anyatejes táplálás több, mint a gyermek táplálása, mert egyben az anya egészségének megőrzését is szolgálja, plusz fontos kötődést jelent anya és baba között. A Szoptatás Világnapjához Magyarország 1993-ban csatlakozott, melynek apropóján országszerte változatos programokon és előadásokon népszerűsítették a szakemberek a szoptatás fontosságát a kisgyermekes családok körében.

Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, az egészséges élethez, és a fejlődéshez létfontosságú ellenanyag és alkotóelem található. Ez a legideálisabb táplálék a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítva van a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődés. Az anyatej összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodik, és folyamatosan változik, a szoptatás során. Az első napokban hígabb, könnyen szívható, majd egyre sűrűbbé válik. Így biztosítja azt, hogy kisbaba minden életszakaszában a számára szükséges táplálékhoz juthasson. –hangoztatják a szakemberek.

Az anyatej védi az újszülötteket, mert csökkenti az újszülött kori sárgaság esélyét, erősíti a csecsemő immunrendszerét, ellenállóvá teszi a babát a betegségekkel szemben, védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulásával szemben, a szoptatással a kisgyermek folyamatosan hozzájut a számára szükséges mennyiségű folyadékhoz és táplálékhoz. A szoptatás nem csak a baba testi táplálékigényét, de a lelki egészségéhez szükséges pszichés igényeit is kielégíti.

A szoptatás az édesanyák egészségére is jótékony hatással van! Segíti a kismamát a szülés utáni felépülésben, hozzájárul a terhesség előtti testsúly minél gyorsabb visszanyeréséhez. Csökkenti az anyáknál a daganatos megbetegedések, például a petefészekrák, az emlőrák kialakulásának kockázatát. A kismamáknak nagy segítséget nyújt a szülés utáni depresszió elkerülésében, leküzdésében.

Fotó: pixabay.com