A mai napon, a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte az ellenzék a Pegasus-botrány ügyében. A bizottságot vezető jobbikos Stummer János a belügyminisztert, Pintér Sándort is meghívta, aki egy interjúban azt mondta, hogy zárt ülésen szívesen válaszol a kérdésekre.

Pintér ugyan elment az ülésre, de a testület fideszes tagjai nélkül a bizottság határozatképtelen volt, így napirendet sem fogadhatott el.

Az ellenzék az alábbi kérdésekre szeretett volna választ kapni:

  • Megvásárolta, illetve használta-e valamelyik hazai szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?
  • Adott-e engedélyt az Orbán-kormány jelenlegi igazságügyi minisztere vagy valamelyik hivatali elődje újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szembeni titkos információgyűjtésre?
  • Adott-e engedélyt Varga Judit beosztottja, Völner Pál parlamenti államtitkár miniszterhelyettes újságírókkal, ellenzéki politikusokkal szemben történő titkos információgyűjtésre?
  • Tudott-e Orbán Viktor arról, hogy független újságírókat, ellenzéki politikusokat, üzletembereket és ügyvédeket hallgattak le az elmúlt években Magyarországon?
  • Jelenleg is tartanak-e a lehallgatások?

A Fidesz-frakció sajtóosztálya már vasárnap megerősítette, hogy a képviselők nem vesznek részt a hétfői ülésen, közleményükben pedig azt írták: „a baloldali politikusok túl sok filmet néznek és megalapozatlan hírek alapján (…) hívták össze a nemzetbiztonsági bizottság ülését”.
Ungár Péter szerint Varga Judit szinte minden felelősséget az államtitkárra hárít, ezzel is bizonyítva azt, hogy alkalmatlan a pozicióra, hiszen egy felelős miniszter vállalná a felelősséget.

Az ellenzék szerint a Fidesz mai lépése felér egy beismeréssel, szeptemberben pedig egy újabb ülést tartanak, addig pedig saját hatáskörben vizsgálódnak – minderről azonban a közvélemény az ügy titkossága miatt nem tudhat meg semmit.

Stummer János célja most az, hogy az össze iratot bevizsgálják és ha bármiféle kétes esetet találnak, akkor az az ügyészség által kivizsgálásra kerül.

A teljes videó itt tekinthető meg: https://www.facebook.com/watch/?v=536605400888719