A lehallgatási botrány – habár a kormánypárti sajtó ingerküszöbét nem ugorja meg – a XXI. század egyik legkínosabb ügye, pedig kínos ügyekből jutott elég. Ellenzéki újságírókat és egyre inkább úgy fest, hogy politikusokat is lehallgattak, megfigyeltek, az izraeli kémprogram segítségével. Magyarország olyan „nagyszerű” államok közé került újfent, mint amilyen Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Marokkó, Mexikó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo. Ugyanis ezek az államok használták még az izraeli programot, hogy a kormánnyal szemben kritikus szereplőket megfigyeljék.

Egy jogállamban és egy működő demokráciában egy ilyen botrány azonnal elsöpörné a kormányt.

Nálunk azonban erre egyelőre esély sincs, holott nagyon-nagyon úgy néz ki, hogy az igazságügyminiszter is hazudott, Varga Judit ugyanis:

444.hu szemlézte a Washington Post cikkét, amiben arról írnak: a Le Monde – az egyik legnagyobb francia lap, amely közreműködött a lehallgatási botrány felderítésében – egyik újságírója a közelmúltban interjút készített a magyar igazságügyi miniszterrel. A beszélgetésben a riporter azt kérdezte Varga Judittól: „Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy [politikai] ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?” Varga a lap szerint felháborodottan válaszolt:

Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!

A Washington Post beszámolója szerint másnap kérés érkezett a miniszter irodájától, hogy töröljék a kérdést és Varga válaszát az interjúból.

Egyszerűen kizártnak tűnik, hogy egy ilyen szintű lehallgatásról a kormány és a kormányfő, azaz Orbán Viktor ne tudott volna.

Ha Magyarország még demokrácia és jogállam, akkor Orbán Viktornak és a kormánynak be kell nyújtani a lemondását és új választást kell kiírnia. Amennyiben ez nem történik meg, úgy minden eddiginél erőteljesebben merül fel a kérdés: Magyarország még demokrácia?