A Baranya Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat egy férfi ellen, aki megfojtotta feleségét, azonban kóros elmeállapota miatt nem büntethető.

A férfi rendszeresen fogyasztott alkoholt, mely miatt szellemi leépülésben szenvedett. Alkoholizmusa hozzájárult paranoid, féltékenységi gondolatainak megjelenéséhez.

A vádlott felesége gondozóként többször vállalt munkát külföldön, ilyenkor huzamosabb ideig távol volt otthonától. A vádlott úgy vélte, hogy felesége elhidegült tőle, valamint azt feltételezte, hogy felesége valamilyen módon meg akarja őt mérgezni. Mindezeknek a feltételezéseknek azonban valóság alapja nem volt.

A férfi 2020 júniusában veszekedett feleségével, melynek során bántalmazni kezdte. Ezen bántalmazás következtében a feleség a földre került, ahol a férje a nyakát megragadta, majd addig szorította, míg eszméletét nem vesztette.

Ezt követően a férfi a mentőket értesítette, akik a sértettet kórházba szállították, újraélesztését megkísérelték, azonban a sértett másnap elhalálozott.

A férfi beszámítási képessége kizárt, így a Büntető Törvénykönyv rendelkezése miatt nem büntethető. Azonban tartani kell tőle, hogy hasonló cselekményt fog elkövetni, ezért az ügyészség kényszergyógykezelésére tett indítványt. – írja az ügyészség.