Az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentése alapján a tisztán elektromos meghajtású motorok is használhatnak már zöld rendszámtáblát. A környezetkímélő motorok használói több adó és illeték megfizetése alól is mentesülnek.

A minisztérium közleménye szerint a hazai üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor a felelős. Ezen belül pedig 98%-ban a közúti közlekedés, ezért is támogatják az elektromos járművek használatát. A környezetterhelés csökkentését nagyban segíti, ha a járműállományt korszerűsítik, a cél az, hogy minél többen válasszák az ilyen típusú járműveket.

A döntés még tavasszal megszületett, ebben arról határoztak, hogy az elektromos meghajtású motorkerékpárok is felszerelhetőek zöld rendszámmal. Ehhez környezetkímélő besorolást kell kapni, amit műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával lehet kérni. Az új előírások augusztus 11-én léptek hatályba, az ilyen motorok világoszöld alapszínű rendszámtáblát kapnak.

A minisztérium közlése alapján a quadokat és a mopedeket is beleszámolva nagyjából 3-400 elektromos motorkerékpár közlekedik jelenleg Magyarországon. A hagyományos kétkerekűek ezekből nagyjából 150 darab. Az ilyen típusú járgányok után nem kell regisztrációs adót és vagyonátruházási illetéket fizetni, de mentesülnek a gépjárműadó alól is. Ezzel az ITM szerint több tízezer forintot is meg lehet takarítani.

Forrás: Greenfo