Pécs polgármestere ma 10 órakor sajtótájékoztatót tart “a Pécs Jövője Frakciószövetség személyi változásairól” tartott sajtótájékoztatót. Ezen Péterffy Attila bejelentette, hogy zöld biztossá nevezi ki dr. Kóbor Józsefet, az LMP képviselőjét. Bár ez a feladat, pozíció már közel másfél éve is felmerült, akkor a kinevezés elmaradt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Pécs Jövője frakciószövetség elkötelezett a zöld ügyek mellett, ahogy az egész városvezetés is. dr. Kóbor József feladata lesz egy klímavédelmi és környezetvédelmi, fenntarthatósági stratégia kidolgozása, illetve az Európai Régiók Bizottságában betöltött pozíciójának becsatornázása. Elhangzott az is, hogy ez a jelentős nemzetközi kapcsolat a város javára szolgálhat.

Kóbor elmondta, hogy ez az együttműködési lehetőség már 2019-ben is felmerült, ő akkor felajánlotta segítségét zöld ügyekben a polgármesternek. Miután az LMP akkor önállóan indult és be is jutott a közgyűlésbe, leültek Péterffyvel és az ott elinduló párbeszéd vezetett odáig, hogy ő most a frakciószövetség részeként a zöld ügyekért lesz felelős a városvezetésben.

A képviselő kitért arra is, hogy az Európai Unió Régiók Bizottságában betöltött szerepét eddig is a város érdekében látta el. Az ebből fakadó munkájából Kóbor József képes lesz segíteni a városnak abban, hogy az EU forrásait és különböző programjait Pécs a javára tudja fordítani. Jó példaként a korábban bevezetett elektromos buszokat említette. Kóbor a „kölcsönös előnyök alapján történő megállapodásnak” nevezte a kinevezést.

Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő, a LMP frakcióvezetője is örömét fejezte ki a kinevezés kapcsán. A környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat kiemelve kitért arra, hogy dr. Kóbor József a garanciája annak, hogy ezek a szempontok érvényesülni fognak a városvezetésben. Azt is kiemelte, hogy a képviselő díjazás nélkül dolgozik a zöld ügyek előbbre viteléért. A civilekkel való összefogást is fontosnak neveztek, Kóbor, aki évtizedek óta dolgozik a környezetvédelem területén, ennek is a garanciája lehet.

Kóbor József kérdésre válaszolva elmondta, hogy a városvezetés és az LMP fő irányvonalai eddig is 90 %-ban azonosak voltak, amit remek aránynak nevezett. Azonos úton haladtak eddig is, ez konkretizálódott most. Arra is kitért, hogy a vírushelyzet előtt is több fontos környezetvédelmi határozatot befogadott a közgyűlés, ilyen volt a klímavédelmi határozat, amit a korábbi fideszes városvezetés miatt sajnos az utolsók között fogadott el Pécs. A másik fontos eredménynek azt nevezte, hogy a város kimondta, milyen ipari tevékenységekből nem kér. Ez utóbbi konkrétan az uránbányára és a bodai atomtemetőre vonatkozott.

Az is elhangzott, hogy más városokban is van példa erre a biztosi pozícióra, ami a XXI. század legfontosabb kihívásaira keresi és adja meg a választ. A fenti példák is mutatják, hogy az út eddig is közel volt egymáshoz a két fél esetében, Péterffy Attila ki is emelte, hogy a városvezető koalíció ezzel erősebbé vált és üzent a többi kimaradó ellenzéki képviselőnek is, hogy várják őket is. Zárszavában a polgármester elmondta, hogy ez a lépés jó üzenet lehet az egész országnak is az összefogás működésére.