A mezei katáng vagy vadcikória csodás kék virágának látványa a nyári hőségben igazi felüdülést jelent az utak mentén. Ebben a tikkasztó melegben is viruló növénynek minden része, gyökere, szára, virágja hasznosítható.

Az ókor óta megbecsült, és használt Cichorium intybus gyógynövényről legendák keringenek. Galánosz, a gladiátorok gyógyító orvosa, valamint az egyiptomiak, a kelták, a görögök és a rómaiak is elismerték a mezei katáng gyógyító hatását.

Hatóanyagai közül említésre méltó, hogy a gyökérében nagyon sok inulin van, emellett keserű anyagokat gyantát, fruktózt és sok C vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz.

Az inulin egy vízben oldódó rost, az emésztőrendszerünk enzimjei nem tudják elbontani, így érintetlenül jut el a vastagbélig. Itt a hasznos bélbaktériumok számára viszont kitűnő táplálékot jelent, és probiotikumként működik. Így tudja eredményesen tisztítani szervezetünket.

Gyűjteni, a gyökerét tavasszal és ősszel, a virágját és szárát pedig egész nyáron, a tél beálltáig lehet. A növényt a föld felett, napos időszakban vágjuk le, és jobb ha minél előbb felaprítjuk.

A gyökeréből aprítás, szárítás és pörkölés után készül a cikória, a gyermekkorunk jellegzetes pótkávéja, amelynek a katáng mellett a karamellizált cukor adja a jellegzetes ízt.

Ma már elképzelhetetlen, hogy a háború utáni időkben ez nagy kincs volt.

Gyógyhatása többek közt elmondható, hogy hasonlóan a kis ezerjófűhöz elsősorban máj és epe tisztító, valamint kiváló emésztés javító, erős méregtelenítő, nagyszerű vértisztító hatású.

Fogyasztása fokozza az epe elválasztást, és képes az epeköveket is feloldani.

A mezei katángot a kiváló máj- és veseméregtelenítő hatása miatt a mezei főként a máj és a vese működési zavarainak kezelésére ajánlják. Elősegíti az epekiválasztást és hatékony az emésztési zavarok tüneteinek kezelésében. Kiegészítő kezelésként a köszvény és különböző bőrbetegségek esetén alkalmazzák, a növény csökkenti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét.

A cukorbetegek szomjúság érzetét, és a vércukor szintet csökkenti. Enyhe hashajtó hatású, mellette a bélfalakra lerakódott zsírokat eltávolítja, ezzel enyhíti a puffadás érzetet, csökkenti a gázképződést.

Nagy segítség lehet emésztési zavarok esetén. Remekül lehet vele kezelni a túlzott felfúvódást, böfögést, gázképződést. Mindenki számára ajánlott egy túl zsíros étkezés után.

Javítja a vese működését és a húgysavat eltávolítja, ezért köszvényesek kiegészítő kezeléséhez javasolt. A vese funkció eredetű magas vérnyomásnál hatásos, és ízületi betegek, reumások is bátran használhatják. Cukorbeteg számára készült teakeverékek alkotórésze.

Igaz, hogy étvágygerjesztőként tartják számon, de mégis a fogyasztó teák között is megtalálható, mert hatóanyagai megakadályozzák, hogy az elfogyasztott étel mind felszívódjon.

A mezei katáng keverhető többek közt orvosi veronikával, fehér árvacsalánnal, így kitűnő fogyasztó teakeveréket kapunk. Napi két csészével lehet fogyasztani, étkezés előtt fél órával, fontos a kúraszerű használat.

Ugyanígy kúra szerűen használjuk máj és epehólyag serkentésre. Egy hétig minden nap, éhgyomorra fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Egy hét után lehet csökkenteni a tea fogyasztás gyakoriságát.

Mellékhatást tartós használat esetén sem mutattak ki!

Gyökeréből ajánlatos télen salátába keverni, mert kitűnő vitaminforrás, ásványi anyagokban C vitaminban rendkívül gazdag.

Tea készítése: egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízben 2-3 percig főzünk, majd szűrjük le. Lehetőleg ne használjunk fémszűrőt!

Fotó: pixabay.com