2018-ban ítéltek el egy szíriai bevándorló férfit fivérével együtt, emberrablás, nemi erőszak, zsarolás és lopás miatt. A két férfi két nőt is megerőszakolt, közülük az egyiket pedig el is rabolták, bezárták egy pincébe és folyamatos erőszak alatt tartották.

Miután elkapták őket, 3 év és 3 hónapnyi letöltendő börtönbüntetést kaptak. A testvérpár fiatalabbik tagja úgy döntött, hogy fellebbezik az ítélet ellen, ezzel viszont csak súlyosbította helyzetét. 4 és fél év büntetést kapott.

Később azonban még egy hosszú szakértői vizsgálat részeként meg kellett vizsgálni azt is, hogy pontosan hány éves volt az illető. Ekkor derült ki, hogy a fiatalabbik testvér a bűncselekmény elkövetésekor valóban kiskorú volt, ahogy azt korábban állította.

A büntetését lecsökkentették két évre. Azonban mire ez az ítélet megszületett, már három év és két hónapot letöltött a börtönbüntetésből, ami azt jelenti, hogy 14 hónappal többet.

A svéd legfelsőbb bíróság ezért döntött úgy, hogy az elkövetőt a svéd államtól 840 ezer korona (mintegy 29 millió forint) kárpótlás illeti meg.

Igen irreálisnak bizonyul ez a nagyon magas kártérítés, hiszen a szexuális erőszaknak áldozatul eső emberek legfeljebb 100 ezer koronányi kártérítést szoktak kapni. Már ha egyáltalán megkapják.