A szülők nyár végi problémái a szeptemberi iskolakezdéssel csak fokozódnak. Van aki új kihívás elé néz, és van aki rutinosan kezdi a tanévet.

Mostanra már mindenkinek kezében van a hosszú lista a beszerzendő iskolai eszközökről,  füzetek, ceruzák, vonalzó, radír és sorolhatjuk még, de mind emlékszünk még a mi időnkből arra a sok apróságra, ami egy elsősnek kell.

Természetesen az iskolakezdésnél is törekedhetünk arra, hogy a leginkább környezetbarát terméket vásároljuk. Kezdjünk hát kutakodni a lehetséges változatok között.

Napjaink trendje az újra hasznosítás. Ebben a kérdésben a legjobb megoldás lehet az, ha nagytesótól, unokatesótol, barátok gyerekeitől, vagy egyszerűen csak a különböző internetes oldalak segítségével használt, de jó minőségű iskolatáskát igyekszünk beszerezni.

Első osztályos gyermekek életében fontos lehet az új iskolatáska beszerzése, hiszen a kisiskolások számára igazi nagy nap a szeptember 1. Napjainkban már nagy választékban kínálják a kereskedők a különböző újrahasznosított anyagok felhasználásával készült táskák sokaságát.

Aki csak teheti kerülje a PVC-t tartalmazó iskolatáska beszerzését. Ugyanez vonatkozik a hegyezőre, radírra és tolltartóra, mert azok nehézfémet, lágyítót és stabilizátorokat tartalmaznak, ezek a gyártás során jelentősen szennyezik a környezetet, ráadásul májkárosító dioxinokat is tartalmaznak.

A ceruza beszerzésénél figyeljünk arra, hogy a kisgyermekünk írószere lehetőleg FSC fából legyen, ez a jelzés azt jelenti, hogy külön erre a célra telepítettek fákat, és a ceruza gyártásához nem kell a meglévő erdőket irtani. Legjobb a teljesen natúr külsejű, vagy a környezetbarát matt lakkozású darabokat választani, mert nem csak környezetbarátok, de óvják a gyermek egészségét is.

A vásárlásnál figyelhetünk még arra, hogy lehetőleg részesítsük előnyben a magyar árut, vagy legalább az európait. A hosszadalmas szállítással is szennyeződik a környezetünk, ráadásul a legkevésbé környezetbarát termékek a távol-keletről importált termékek közül kerülnek ki. Nem csak azért mert rengeteget kell utaztatniuk, míg elérnek hozzánk.

A tanszerek mellett az iskolatáska elmaradhatatlan kelléke az uzsonnás táska. Napjainkban már nagy választékban, különböző méretekben megtalálható a boltokban a környezetbarát változata. A környezetbarát, újrahasználható uzsonnás táska, vagy csomagolási alternatíva nem csak a gyerekeknek ajánlott a nejlon zacskó, vagy az alufólia kiváltására. Legtöbb változatuk könnyen tisztítható, mosógépben mosható, a belseje impregnált speciális anyag, a külseje pedig vastag vászon, tépőzárral záródik. Felnőtteknek is ajánlott tízórai csomagolásához.

Szebbnél szebb tornazsákok és tolltartók vásárolhatók az internetes áruházakban újrahasznosított anyagok felhasználásával. Ebben a kérdésben érdemes felkeresni a helyi piacokat, ahol szintén nagyon nagy választékban kínálják a kézműves termékeket a készítők.

Vagyis újra visszatértünk a helyben készített termékek beszerzésére, hiszen ezzel nem csak a környezetünket óvjuk, védjük, de támogatjuk a helyi alkotókat is. Mindezek mellett gyermekünkkel megismertetjük, és az életében mindennapossá tesszük a természet, és a környezetének védelmét.

Fotónkon a Baranya megyében található Szabom-varrd Műhely terméke látható.