A Pécsi Törvényszék keddi közleménye szerint az ítélettel lényegében helybenhagyták a Siklósi Járásbíróság márciusi határozatát, ami a következő: jogerősen egy év – három évre felfüggesztett – börtönbüntetést csalás és csalási kísérlet miatt. Az ok pedig, hogy meg akarta szerezni egy végrendelkező örökségét.

Az elítéltet, pontosan három éve, 2018 nyarán kereste fel baranyai polgár azzal a céllal, hogy halála után vagyonát a községre akarja hagyni. Amennyiben pedig romlana egészségügyi állapota, akkor az ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban biztosítsa. Továbbá ötmillió forint megtakarítással is rendelkezik, amit szintén az önkormányzatra hagyna.

A sértett azért fordult a vádlotthoz, mert “egyetemi jogi diplomával rendelkezik, így szakszerű tanácsot tud adni neki szándékával kapcsolatban, továbbá hivatalos személy, aki az önkormányzat érdekében jár el”. Bár a sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalni, a vádlott közölte, ez szükségtelen, mert ő is el tudja készíteni a végrendeletet. -írta a PécsAktuál.

Majd ezután a felkért, megbízhatatlan fél, ‘Végrendelet’ néven szerkesztett egy okiratot, amelyben a sértett kifejezett akarata ellenére – nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként. Továbbá az öt milliós félretett pénzt, a vádlott azt tanácsolta a sértettnek, hogy vegye fel a pénzt a bankból, majd “járadéki szerződést” készített, úgy, hogy a megtakarítást megszerezze. Ezután a sértett a pénz átadta a jegyzőnek, aki euróra váltva saját széfjében helyezte el.

A vádlottat a felfüggesztett börtönbüntetés mellett három évre eltiltották a jegyzői foglalkozás gyakorlásától is.