Facebookon fakadt ki a jobbikos Lukács László György, amiért a Demokratikus Koalíció (DK) autóval és kisbuszokkal szállítja az embereket az ellenzéki előválasztásra, Tiszabőről Fegyvernekre, bár hozzátette, hogy Tiszabőn nincs szavazósátor.

A politikus megjegyezte, hogy Tiszabőről, illetve más, szegény településeken belül eddig jobbára csak a kormánypártok utaztattak kisbusszal szavazni, most azonban úgy tűnik, a DK-nak is megtetszett ez a módszer. – írja az index.

A DK korábban a faluban írd és mondd 9 szavazatot kapott, ennek fényében minimum furcsa, hogy ezúttal buszokkal járulnak az ellenzéki sátrakhoz a tiszabői lakosok. Egyértelműen fideszes településről van szó, 2018-ban a Fidesz jelöltjére a helyi lakosok közül kilencszázharmincnyolcan szavaztak, a Jobbikra harminchárman, a DK-ra pedig ahogy már írtuk, kilencen.

A DK szerint rendben van a buszoztatás, és semmi furcsa nincs abban, hogy egy olyan településen tömegével szavaznak vélhetően a párt jelöltjére, ahol három évvel korábban kilenc darab szavazatot sikerült szerezniük. Amennyiben ez a fajta buszoztatás rendben van, úgy vélhetően Gyurcsányéknak azzal sem lesz bajuk 2022-ben, ha a Fidesz ismét ukrán és román szavazókat fog hozni az országba.

A Telex rákérdezett az esetre a DK sajtóosztályánál, ahonnan azt válaszolták, hogy az ügyet tárgyalta az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB), és egyhangúlag úgy vélték, hogy semmilyen szabálysértés nem történt. Hozzátették, hogy mivel a rendes országgyűlési választástól eltérően az ország településeinek körülbelül mindössze ötödén található csak szavazósátor, mozgóurna nincs, az online szavazás lehetőségével pedig sokan nem tudnak élni, az előválasztáson szabályos, hogy a részt vevő pártok utaztatják a szavazókat. Állításuk szerint ezt a lehetőséget az összes ellenzéki párt ki is használja.