Rendkívül szoros volt a német választás, vélhetően hosszú hónapokig fognak tartani a koalíciós tárgyalások, a két hagyományos nagy párt fej-fej mellett végzett az élen, azonban mindketten rendkívül rosszul szerepeltek, a 25 százalékos küszöböt is alig ugrották meg, ami annak fényében meglepő, hogy korábban évtizedeken keresztül ez a két párt, az SPD és a CDU/CSU uralta a német politikát. Uralják még mindig, de közel sem olyan mértékben, mint korábban. Erről árulkodik az alábbi két grafikon.

Jól látható és kivehető: a hagyományos német politikai elit nagyon komoly zuhanásban van. A 70-es években gyakorlatilag ez a két párt és politikai erő szerezte meg a szavazatok 85-90 százalékát, ezúttal alighanem az 50 sem jött össze.

A kép még tragikusabb, ha megnézzük a fiatalokat, a németországi 18 és 30 év közöttiek összesen 28 százaléka szavazott a két nagy német pártra, a kereszténydemokraták mindössze 11, a szociáldemokraták pedig 17 százalékot kaptak ettől a korcsoporttól. Az is jól kivehető, hogy a német fiataloknak a szélsőjobboldali AfD sem szimpatikus, ők is csupán 8 százalékot kaptak. Ellenben a Zöldek és a Liberálisok örülhetnek, a jövő a jelek szerint az övék.

A Zöldek erősödése nem meglepő, azonban a kimondottan piacpárti, jobboldali-liberális FDP ilyen jellegű erősödése meglepő, és egyben erős jel a többi párt felé: az új generáció szabad és zöld világban kíván élni.