A Balkán Európa lőporos hordója, itt kezdődött, és ért véget a XX. század, és bár az elmúlt évek viszonylagos békét hoztak, a nemzeti-vallási feszültségek nem tűntek el, sőt Szerbia és Koszovó között erősödtek. Az, hogy a két ország nem szívleli egymást, nem újdonság, Szerbia nem is ismeri el önálló államként Koszovót, úgy tekint a területre, mint sajátjára (lévén az is volt sokáig), míg a koszovóiak szeretnének minél inkább függetlenedni Belgrádtól.

Elsőfokú harci készültségbe helyezték a szerb katonaság raškai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök tett látogatást – írja a Szabad Magyar Szó.

A látogatás alkalmával a védelmi miniszter kijelentette, hogy a harci készültség szintjének megemelését nem tartja provokációnak, de hozzátette, a hadsereg kész megvédeni a szerb népet, ha azt bármilyen fenyegetés éri.

„Szeretnénk világos üzenetet küldeni, hogy senki se gondolja azt, hogy a szerb néppel bármit megtehet. Nem fogjuk megengedni az újabb üldöztetéseket, nem lesz több Vihar és ahhoz hasonló akció. Hadseregünk nem akar provokálni, nem fog a törvényes kereteken kívül, vagy a nemzetközi egyezményekkel ellentétesen cselekedni, de kész megvédeni a szerb népet, amennyiben bármi is veszélyezteti az emberek életét”

– hangoztatta Stefanović Raškában és Novi Pazarban is.

Az ok egészen triviális: a koszovói hatóságok nem engednek be szerb rendszemtáblával járművet az országba, a határon azt ideiglenes koszovóira kell lecserélni. Igaz, Pristina szerint a szerbek fordítva évek óta ugyanezt teszik.

Belgrád szerint a koszovói rendszámtáblák elismerése azt jelentené, hogy elfogadja Koszovó önálló állami létét.

Hivatalosan a szerb és a koszovói vezetés is nyugalomra intette a határon tartózkodókat, de  a koszovói miniszterelnök jelezte, a rendszámtáblák lecserélése addig tart, amíg a szerbek el nem ismerik a koszovói táblákat. Erről  Szerbia hallani sem akar.  A koszovói kormányfő és a szerb elnök is a másik felet okolja a feszültségekért, miközben azt állítják, saját népük békés megoldást szeretne.