Ugyanis az ellenzéki előválasztásnak ez a fő kérdése: a 2010 előtti korszakot hozzuk vissza, vagy igent mondunk valami újra.

Visszahozzuk-e azt a 2010 előtti korszakot, azokkal a 2010 előtti szereplőkkel, akik regnálása során az országra, és különösen Pécsre, Komlóra és Baranyára az elvándorlás, a munkanélküliség, a reménytelenség, a gazdasági leszakadás volt jellemző. Pont, mint a mostani korszakra. Innen nézve, a Gyurcsány és az Orbán-éra között olyan hatalmas különbség nincs is egyébként, főleg Pécs és Komló esetében, amely városok akkor és most is a rendszer vesztesei voltak.

Dönthetünk arról, hogy ismét Gyurcsányékra bízzuk az ország sorsát, vagy új ellenzéket választunk magunknak, tiszta, a hatalom által még nem bemocskolt személyekkel.

A kérdés persze olyan szempontból mindegy, hogy a 2010 előtti figurák akkor sem térnek vissza a hatalomba, ha ők nyernének az előválasztáson. Ugyanis az egyértelmű, hogy ezen jelöltek nem lesznek képesek legyőzni a Fideszt, a Fidesz belső köreiből szivárognak ki hírek, miszerint ők az előzetes felmérések alapján úgy számolnak, ha Dobrev nyer az előválasztáson, akkor 2022 tavaszán a választásokat követően Orbánnak újra kétharmados felhatalmazása lesz.

A kérdés tehát az ellenzék számára nem az, hogy visszatérnek-e a 2010 előtti figurák. A kormányra ők biztosan nem fognak, hiszen ha meg is nyerik az előválasztást, nem fogják legyőzni a Fideszt. A kérdés az, hogy az ellenzéki szavazók képesek lesznek-e maguknak új ellenzéket választani, olyat, akikre nem ég rá a 2010 előtti korszak valamennyi bűne, olyat, akire a jobboldali, konzervatív szavazók és pláne a bizonytalanok hajlandóak szavazni.

Néhány óra van még az urnák zárásáig, addig lehet választ adni erre a kérdésre.

https://eleve.hu/idopont/elovalasztas2021