Az elmúlt napokban három kérdést is feltettünk olvasóinknak, arra voltunk kíváncsiak, hogy a három ellenzéki miniszterelnök-jelölt közül ki a legnépszerűbb, ha Orbán Viktorral vetjük őt össze. Természetesen ez nem egy reprezentatív felmérés, ám attól függetlenül is érdekes, és érdemes megnézni az eredményeket és bizonyos konklúziókat levonni belőlük.

Az első kérdés úgy szólt: Kire szavazna? Orbán Viktorra, Dobrev Klárára, vagy egyikükre se.

Dobrev nyert, igaz szűken: 39.3 százalékot kapott, Orbán 33-at, az „egyik sem” opció pedig olvasóink 27.7 százalékának volt szimpatikus. Erre a kérdésre egyébként 440-en szavaztak.

A második kérdésben Márki-Zay Pétert vetettük össze Orbán Viktorral, természetesen itt is megadtunk olyan lehetőséget, hogy „egyik se”.

A különbség itt már jelentősebb volt, Márki-Zay a szavazatok 82.1(!) százalékát szerezte meg. Ha az a kérdés, hogy ő, vagy Orbán, akkor a jelenlegi miniszterelnökre mindössze 8.8 százalék szavazna, ennél az egyik sem opció is többet kapott 9.1 százalékkal. Erre a kérdésre érkezett a legtöbb válasz, 1217-en szavaztak, ebből 999-et kapott a hódmezővásárhelyi polgármester, 107-et Orbán. Orbánra – Dobrev ellenében – 145-en szavaztak, ebből következtehetünk arra, hogy ha Dobrev lesz a miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek, akkor a Fidesz szavazók is aktívabban fognak részt venni a választásokon.

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy ha Karácsony kerülne ki győztesen az előválasztásból, akkor miképpen alakulnának az esélyek. Messze ez a kérdés váltotta ki a legkisebb érdeklődést, csupán 139-en szavaztak, abból 64-en Karácsonyra (46%), 41-en Orbánra (29.5 százalék), 34-en pedig egyikükre sem (24.5%).

Mit látunk ebből?

Olvasóinkat messze Márki-Zay Péter tudja a leginkább megmozgatni, rá hajlandóak a legtöbben szavazni, és ő győzi le a legsimábban Orbánt. Karácsony a második, igaz ő komoly érdeklődést nem tudott kiváltani. Dobrev csak szűken győzne, ráadásul az ő esetében érkezett a legtöbb szavazat (arányában is) Orbánra.

Hangsúlyozzuk: ez nem egy reprezentatív kutatás, ám attól függetlenül is érdekesek az eredmények.