A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság programjában kedvezményesen cserélhetők le a 2G- és 3G-képes eszközök modern, 4G- vagy 5G-képes készülékekre.

2022 első felében bruttó 20 000 forintos kedvezménnyel lehet vásárolni okostelefonokat a magyarországi szolgáltatók bármelyik üzletében, illetve a programban résztvevő kereskedőknél – jelentette be az NMHH. A támogatás a keret kimerüléséig tart, ezért arra bíztatnak, hogy a karácsonyi szezon után azonnal érdemes készüléket váltani.

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy jogosult a kedvezményre, aki legfeljebb 2G- vagy 3G-képes készülékkel rendelkezik. Elsőként a 3G-képes mobilkészülékek cseréje indul jövő év elején, majd néhány hónap múlva a 2G-képes mobiltelefonok cseréjére is igénybe vehető.

A kezdeményezés hátterében jóllehet a 3G-hálózatok megszüntetése áll. 2023 környékén a szolgáltatók kivezetik a harmadik generációs mobilhálózatot Magyarországról. A Telekom már most sok helyen deaktiválta azt, és a Telenor is hamarosan megkezdi a lekapcsolását.

A programban olyan 4G- vagy 5G VoLTE-képes készülékek vásárolhatók, amelyeknek a kereskedelmi ára legfeljebb 120 ezer forint – írja az NMHH Netre Fel! weboldala.