Hohn Krisztina az LMP országgyűlési képviselője online sajtótájékoztatót tartott, melyben reagált a Fidesz által múlt héten bejelentett 10 százalékos pedagógusi béremelésre. – írja a Jövő TV.

Hohn Krisztina LMP-s országgyűlési képviselő szerint a

‘A FIDESZ ÁLTAL BEÍGÉRT 10 SZÁZALÉKOS PEDAGÓGUSI BÉREMELÉS MÉG HALVÁNY BOCSÁNATKÉRÉSNEK IS KEVÉS.’


Már csak azért sem mert egyáltalán nem fedezi az elmúlt 5 évben keletkezett inflációs terhet.

Az LMP szerint:

‘LEGALÁBB 65-70 SZÁZALÉKOS EMELÉSRE LENNE SZÜKSÉG A VERSENYKÉPES PEDAGÓGUSI FIZETÉSEK ELÉRÉSÉHEZ.’


Hohn Kriszta elmondta, hogy a közalkalmazotti bértábla racionalizálása is időszerű lenne már, ugyanis a pedagógusok bérének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér alapján működik. Ez számszerűsítve 101 ezer 500 forint. A garantált bérminimum mértékét sem éri el sok esetben. Ebből kifolyólag sürgősen a jelenlegi minimálbérhez kellene ezt igazítani.

Óriási problémát okoz a pedagógushiányt. Az országgyűlési képviselő elmondása alapján manapság 10 pedagógusból csupán egy a harminc év alatti és tízből 5 az ötven év feletti.

Így tehát, ha ez a tendencia tovább folytatódik, néhány év múlva óriási problémát fog okozni a pedagógushiány, és ellehetetlenülhet Magyarországon az oktatás.

Hohn Krisztina szerint

‘A FIATALOK SZÁMÁRA VONZÓBBÁ KELL TENNI A PEDAGÓGUS PÁLYÁT, MINDEZT BÉREMELÉSEKKEL ÉS ÖSZTÖNDÍJ RENDSZEREKKEL LEHETNE ELÉRNI.’


Mindez egészen addig nem fog változni, ameddig a kormány rengeteg pénz költ giga és luxusberuházásokra, ahelyett, hogy a különböző szektorokban dolgozó helyzetén javítson.