Megkezdődhet romániai kórházakban ápolt betegek Magyarországra szállítása, erről állapodott meg a két ország kormánya – értesült a hvg.hu. Románia nagy bajban van, az egészségügyi rendszeren óriási a nyomás, napról-napra rekordot dönt a fertőzésszám és a halálozási ráta is ijesztő, miközben alig oltják be magukat az emberek.

A két kormány megállapodott, Magyarország fogad román betegeket, akiket itthoni kórházakban fognak ellátni.

Romániai forrásoktól úgy értesült a HVG, hogy egyes határmenti romániai betegek magyarországi egészségügyi intézményekbe szállításáról van szó, hogy így tehermentesítsék a teljes kihasználtsággal működő romániai kórházakat, ahol az egészségügyi dolgozók már a türőképesség határán vannak. Úgy tudjuk, a betegeket Magyarországon is elsősorban határmenti kórházakba szállítják majd. Arról nincs információnk, hogy koronavírusos, vagy más betegséggel kezelt betegeket szállítanak-e Magyarországra. Eddig csak eszköz- és gyógyszerellátmány érkezett Magyarországról, de romániai egészségügyi forrásaink szerint ez nem elegendő, így óriási segítség lehet, ha abban is segítünk, hogy kórházi kapacitások felszabaduljanak.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: 50 romániai covidos beteget vesz át a szegedi és a debreceni kórház.

Óriási a baj Romániában

Szeptember vége óta folyamatosan 10 ezer felett a napi fertőzések száma, tegnap 16700 új esetet regisztráltak, naponta több százan vesztik életüket a betegségben, összesen már több mint 40 ezer ember lett a koronavírus áldozata 19 milliós szomszédunknál.

Borzalmas az oltottsági arány is, a lakosság csupán 35.2 százaléka kapott legalább egy oltást.

Romániában 119 ezer kórházi ágy van, ebből 1600 alkalmas intenzíves ellátásra, ezek teljesen telítődtek, most már minden kórházban kötelező covid-osztályokat létrehozni. Magyarország korábban 1000 doboznyi favipiravir gyógyszert és lélegeztetőgépet adományozott Romániának.

Szigorú intézkedéseket hoztak

Az oltáselleneseknek köszönhetően elszabadult a vírus Romániában, szerdán Székelyudvarhelyen sötétvörös forgatókönyv lépett életbe. Péntektől vasárnapig esténként kijárási tilalom van érvényben este 8 és hajnali 5 óra között. A vendéglők és kávézók kapacitásuk 50 százalékával működhetnek és korlátozták a legtöbb közösségi intézmény nyitvatartását és befogadókapacitását is. Ha nem javul a helyzet, úgy az egész országra kiterjedő karantén várhat a romániai lakosokra.