Megérkezett Pécsre a fideszes roadshow, a „Gyurcásny-kamion”, ez hivatott emlékeztetni a „gyurcsányi terrorra”, amit 2006 őszén kellett a tüntetőknek elszenvedniük. Mindez a kormányhoz rettenetesen közel álló CÖF műve, akik az őszödi beszéd tizenötödik évfordulójára indították el a vándorkiállításukat. A dolog nyilvánvalóan már a 2022-es kampány része, ahol a Fidesz egyértelműen azzal készül, hogy Gyurcsány vs Orbán, tehát a 2010 előtti, és utáni világra próbálja majd degradálni a választást, ahol a tét annyi lesz: akarjuk, hogy visszatérjen Gyurcsány vagy nem. Ezért indult a Gyurcsány-show, és ezért érkezett ma Pécsre ez a kamion, amire a Pécsi Stop szerint egyébként nagyjából senki sem kíváncsi.

Azonban a tény, hogy az állampárt, akik tizenegyéve gyakorlatilag korlátlan hatalommal bírnak, ennyire képesek, elszomorító és elgondolkodtató.

Ugyanis 2010-ben azt ígérték: elszámoltatják Gyurcsány Ferencet. Erre kaptak – alkotmányozó – felhatalmazást a magyar állampolgároktól. Mindez 2010-ben történt, azonban ennyi idő sem volt elég, hogy a 2010 előtti vélt vagy valós bűncselekményeket elszámoltassák, bíróság elé állítsák azokat, akiknek bíróság előtt lenne a helyük. És nekem senki ne mondja, hogy erre Orbánék ne lettek volna képesek, a legfőbb ügyész úgy táncol, ahogy a miniszterelnök fütyül, de a bírák, a törvényhozás és úgy nagyjából minden a Fidesz kezében van. Ha az lett volna a cél, hogy börtönbe zárják Gyurcsány Ferencet, megtették volna.

A Fidesz ennél persze ravaszabb párt, tudják ők jól, hogy Gyurcsányra nem a rácsok mögött, hanem az ellenzéki padsorokban van szükség, hiszen amíg ő ott van, addig mindig érvelhetnek azzal: ha nem mi, akkor ő. És ez az ok, amiért Gyurcsány soha nem állt bíróság mögé, sem a költségvetés meghamisításáért, sem 2006 őszéért, sem Sukoróért, sem egyéb más dolgokért. A Fidesznek szüksége van Gyurcsány Ferencre, még mindig lehet ellene kampányolni (pláne, hogy a feleséges az egyik jelölt), és vele riogatni az embereket. A dolog pedig láthatóan működik, sokan vannak az országban, akik nem kívánják vissza a 2010 előtti időket (még akkor sem, ha a 2010 utánival sincsenek kibékülve), és Gyurcsány szerepe miatt tartanak az ellenzéki összefogástól sem. Erre a problémára egyébként világosan látszik, hogy Márki-Zay Péter szerepe lehet a gyógyír, akit meglehetősen nehéz lesz „összegyurcsányozni”, és akitől a Fidesz is tart.

Azonban a Fidesz részéről ez a kamionos bohóckodás még viccnek is rossz, ha tizenegyévnyi teljhatalom után sem voltak képesek elszámoltatni a 2010 előtti bűncselekmények elkövetőit, akkor talán feltehetjük magunknak a kérdést:

alkalmasak ők arra, hogy vezessék az országot, ha csak ennyire futja nekik?