A Párbeszéd elkötelezetten küzd a 2022-es kormányváltásért; aktivistái, önkéntesei, tagjai – ahogyan korábban – ezen a héten is jelen voltak és vannak az előválasztás helyszínein. Pártunk az ellenzéki összefogáson belül minden eszközzel a NER leváltását és a korábbi kormányzások meghaladását támogatja, politikánk fókuszában – a XXI. század legfontosabb kihívása, a társadalmi igazságtalanság felszámolása mellett – a klímaváltozás megfékezése áll.

Az ellenzéki pártok előválasztásán társelnökünket, Karácsony Gergelyt tartottuk a legesélyesebbnek arra, hogy Magyarország következő, egyben első zöld miniszterelnöke legyen. Miután a jelölti verseny Dobrev Klára és Márki-Zay Péter vetélkedésére szűkült, egyik legfontosabb célunknak a Karácsony Gergely által markánsan képviselt zöldpolitika megvalósulását tartjuk. Örömünkre szolgált, hogy Márki-Zay Péter hitet tett a zöld értékek mellett, és garanciát adott arra: minden eszközzel képviselni fogja Karácsony Gergely Jóvátételi programját, így az abban kiemelt szerepet kapó zöldpolitikai programpontját.

Ennek tükrében a Párbeszéd kiemelt figyelemmel követte a Greenpeace Magyarország és a HVG szervezésében létrejött klímavitát, és üdvözölte, hogy Márki-Zay Péter:– kiállt az önálló, klímaügyet is magában foglaló zöldminisztérium mellett;– egyértelművé tette, hogy felmondaná Paks2 szerződését;– hangsúlyosan említette az energiahatékonyság kérdését, átfogó, megújulós beruházásokat is integráló épületenergetikai felújítási programot javasolt;– fontos területként nevezte meg a vízgazdálkodási reformot, a levegőminőség javítását, a városi zöldterületek növelését, illetve a hulladékcsökkentési feladatokat.🌿 Ennek nyomán támogatjuk Márki-Zay Péter zöldpolitikai törekvéseit. Mindemellett elengedhetetlenül fontosnak gondoljuk, hogy az előválasztás második fordulójában az a miniszterelnök-jelölt győzzön, akinek a legnagyobb esélye van Orbán Viktor leváltására, és a zöld fordulat megvalósítására: Paks2 és más környezetpusztító beruházások leállítására, természeti értékeink megvédésére.