A mai pécsi közgyűlés egyértelműen legfontosabb és legérdekesebb témája a városházi bizottságok átalakítása volt. Két bizottság éléről is leszedték a renitensnek titulált momentumos képviselőket, velük erről korábban nem tárgyaltak, mindez csak most lett publikus. Éles vita alakult ki erről a közgyűlésben, sokat elmond a kialakult helyzetről, hogy a Fidesz és az ÖPE védte a Momentum képviselőit, igaz Csizmadia Péter kiemelte, hogy szerinte leszámolás történt, és ő elsősorban a módszerrel nem ért egyet, illetve más képviselőket is megvédene, ha ilyen helyzet alakulna ki.

A momentumos képviselők elmondták, hogy őket erről korábban nem tájékoztatták, nem is vonták be őket a döntés előkészítésébe, ezzel csak ma reggel kilenc órakkor találkoztak. A Pécs Jövője Egyesületen kívül politizálók szerint politikai leszámolás történt.

Bognár Szilvia korábbi alpolgármester komoly kritikát fogalmazott meg a városvezetés irányába. Szerinte ugyanolyan döntési mechanizmusok működnek a városvezető koalícóban, mint a Fidesz-frakcióban a parlamentben. Javasolta, hogy a Pécs Jövője frakció változtassa meg a nevét Pécs Múltja frakcióra, mert ahogy működnek, az az ország legsötétebb időszakait idézi.

A városvezetés egyébként a módosításokat megszavazta, ennek értelmében Topán László és Pokorádi Gábor távoznak a bizottságok éléről, helyüket Kóbor József és Horváth Tamás veszik át. Ráadásul Bognár Szilvia egyetlen bizottságban sem kapott helyet, ami meglehetősen példa nélküli a város történelmében. Az ő olvasatukban nehéz nem politikai bosszúra gondolni, lévén ők „lázadtak” leginkább a városvezetéssel és annak módszereivel szemben.

A másik oldal szakmai indokokra hivatkozik, ami részben védhető. Például Kóbor Józsefnél nehezen találhatnánk alkalmasabb szereplőt, ha zöld és fenntarthatósági ügyekről van szó, hiszen kiváló szakemberről van szó. Talán nem is az ő kinevezése a problémás, nem is igen ezt kifogásolták a felek, hanem a módszer, ahogy a momentumosokat levették a pozíciójukról.