Az ISZOMM képviselője, közös frakcióba kényszerítené az ellenzéki koalíció pártjait. Ez lenne a Szanyi Tibor-féle Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) országgyűlési képviselőjének frissen benyújtott javaslata, amely rosszul érintené a kormánypártokat is. De ezenfelül az igazán nehéz helyzetbe Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögött felsorakozó pártokat hozná.

A javaslatnak először a bizottságon kell túljutnia, majd az Országgyűlésen hoznak róla végleges döntést.

Székely Sándor, az alábbi nyilatkozatában fejtette ki az okokat, ami miatt nyújtotta be a javaslatot:

Azt látjuk, hogy itt hosszú évek óta nem létező pártok döntenek a magyar emberek sorsáról. Itt van például a KDNP, aki úgy van bent az Országgyűlésben, hogy még a párt se nagyon létezik. Kettős tagsága van és a tagsága nagyobb részét is a Fidesz adja, ehhez képest frakcióval rendelkeznek és elképesztő komoly pozíciókat foglalnak el a magyar közjogi berendezkedésben. Azt gondolom, hogy ez rendkívül igazságtalan. Látjuk, hogy ez már az ellenzéknél is kezd elharapódzni. Van a hat párt, akik összeálltak, ebből kettő-három alig-alig mérhető, ehhez képest nekik is frakciójuk lehet az Országgyűlésben. Márki-Zay Péter ráadásul már hetedik frakcióról beszél, ami szerintünk végképp értelmezhetetlen.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól az ISZOMM, hogy sokan azt mondják majd, ez valójában a Fidesz javaslata lehet, Székely az alábbiakat válaszolta:

Azért nyújtottam be, mert a választók akaratának érvényesülését szeretnénk látni az országgyűlésben. Fel vagyunk készülve rá, hogy bántani fognak minket, de eddig is ezt tették, részünkről mindegy. Nem a jelenlegi helyzet az, amiből kiindultunk és nem egyeztettünk senkivel.

Jelen állás szerint a hatpárti ellenzéki szövetség egy közös listán indul, ugyanakkor a szabályok és a belső megállapodások értelmében a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is létrehozhat majd külön frakciót a következő parlamenti ciklusban. Ezt a tervet lehetetlenítené el a Székely által benyújtott határozati javaslat: eszerint közös lista esetén is csak egy önálló frakciót lehetne létrehozni a jövőben. Mivel a jelenlegi választási rendszerben ha akarna, se tudna külön listán indulni az ellenzék – vagy legalábbis akkor esélyük sem lenne a győzelemre –, így a javaslat megszavazása jelentős érvágás lenne számukra, a helyzetbe kódolt plusz konfliktusokról nem is beszélve. A változtatás persze a szintén együtt induló Fidesz-KDNP szövetséget is érintené, de számukra talán kisebb lenne a veszteség. -írja a Blikk

Forrás