Elképesztő ütemben drágul a benzin és a gázolaj, és egyelőre nem látni, hogy mikor lesz vége.

Ha a mostanit is beleértve nézzük az elmúlt négy hetet, ez alatt a benzin folyamatosan drágult, összesen 41 forinttal. A gázolaj ára ez alatt 51 forinttal nőtt. De a gázolajnál régebb óta tart az áremelkedés: a legutóbbi árcsökkenés augusztus végén volt a gázolajnál, azóta összesen 77 forinttal került feljebb az ár. – írja a 24.hu

Az 500 forint feletti literenkénti ár abszolút rekord, soha ennyibe még nem került a tankolás Magyarországon. Az üzlettel persze az állam jól jár, ugyanis Abból a nagyjából 500 forintból, amit az ember otthagy a benzinkútnál egy liter üzemanyagért, több mint 250 forint a az államkasszába vándorol. – írja a HVG.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy a járműüzemanyagok átlagos ára szeptemberben 21,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a több száz tétel közül, amelyből az inflációs mutatót kiszámolják, csak az étolajnál mértek ennél nagyobb, 32,6 százalékos drágulást, a listán harmadik dohányáru is csak 17,8 százalékos drágulást mutatott.

És ezek még csak szeptemberi számok voltak, pedig azóta még tovább drágult az üzemanyag. A holtankoljak.hu adatai szerint 496,8 forintba kerül az országban átlagosan egy liter 95-ös benzin, a gázolaj literenkénti átlagára pedig már az 500-as rémálomhatár fölött van, 513,2 forintnál. 

A HVG megjegyzi, hogy amikor valaki fizet a benzinkútnál, a pénzének körülbelül fele az államkasszába vándorol. A legnagyobb tétel ebből az általános forgalmi adó – a világrekordot jelentő magyar áfa 27 százalékos, azaz a mostani átlagárakkal számolva a benzinnél 134,13, a gázolajnál 138,56 forint literenként.

A jövedéki adó majdnem ugyanekkora tétel. Ebben nem százalékokat számolnak, hanem fix az adó nagysága: a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint literenként. (Mivel az áfa még a jövedéki adóval megnövelt tételre rakódik rá, mondhatjuk, hogy az állam még az adót is adóztatja.)