Magyar György, a Civil Választási Bizottság vezetője frissen megjelent írásában arról értekezik, hogy akár február végére meglehetne az ellenzék államfőjelöltje, amit előválasztáson szeretne kiválasztani. Magyar szerint a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megjelenítenie, ami miatt fontos lenne, hogy ne egyedül a Fidesz döntsön a személyéről. Áder János köztársasági elnök mandátuma 2022 májusában jár le, a hatályos szabályok szerint nem töltheti be három cikluson át ugyanaz a személy a tisztséget. Az utódjáról az Országgyűlésnek legalább 30-60 nappal korábban kell döntenie. Ez ugyebár éppen március-áprilisra esik, nehéz elképzelni, hogy a jelenlegi kormánypárt a választások utánra tegye a szavazást.

Magyar György írásában kifejti, hogy múlt vasárnap az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek egy része és szakértők egyeztettek az újabb előválasztás lehetőségeiről. Az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnökeként hivatkozik magára, az új bizottság szerint akár november-decemberben lehetne jelölni potenciális államfőt, végeredményt február 24-én hirdetnének.

Azt ő is elismeri, hogy az ellenzék ebbe a folyamatba érdemben nem tud beleszólni, hiszen a Fidesz könnyedén megszavazhatja saját jelöltjét, de egy köztársaságielnök-jelölti előválasztás eredménye a hatalom számára is fontos jelzés lehet. Ahogy annak is fontos lenne az üzenete, hogy az állampolgárok is beleszólhatnak egy alapvetően nem általuk megválasztott tisztség viselőjének személyére.

Az persze kérdéses, hogy az ellenzéki pártok mennyi energiát akarnak belerakni egy újabb előválasztásba a választási kampány alatt.

Forrás: 24.hu