A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta azon vádlottak büntetőügyében, akik egy emberkereskedelem bűntette miatt indult büntetőeljárásban valótlan vallomásra igyekeztek rábírni egy tanút.

A 27 éves zalai férfi és 33 éves társa ismerőseivel szemben emberkereskedelem és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás. A vádlottak 2020. márciusában és áprilisában többször felkeresték az ügy egyik tanúját, hogy a 2020. májusi kihallgatásán a gyanúsítottakra kedvező, a feljelentéssel ellentétes tartalmú vallomást tegyen. Olyan vallomásra kívánták betanítani, amely szerint a tanú és társai Svájcban saját elhatározásukból folytattak prostitúciós tevékenységet, és az ebből folyó bevételeiket megtarthatták, azt ők nem vették el tőlük.

A fiatalabb férfi emellett lediktált a tanúnak egy fentieknek megfelelő, valótlan tartalmú nyilatkozatot is, amelyet a rendőrségre postáztak. A hamis tanúzásért az elkövetők 1.000.000 forintot ígértek, a pénz átadására azonban nem került sor. A tanú a 2020. májusi kihallgatásán a valóságnak megfelelő vallomást tett, és felfedte vádlottak cselekményét.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottakat hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek, amelyet a fiatalabb vádlott tettesként, társa bűnsegédként követett el. Ezért az egyiküket pénzbüntetésre, a másikat 1 év börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélettel szemben a szabadságvesztésre ítélt vádlott és védője enyhítésért fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt az ügyben eljáró Pécsi Ítélőtáblánál.