Pécsett is kötelező lesz a tömegközlekedésen a maszkhasználat – derül ki a Tüke Busz Zrt. mai közleményéből.

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személy kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön maszkot viselni.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a buszvezetők és az ellenőrök ellenőrizni is fogják a maszkviselést a pécsi közösségi közlekedés járatain. A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy megtagadása esetén a jármű vezetőjének a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmaznia, attól nem térhet el – írják. Ez a közlemény szerint konkrétan az utazásból való kizárást, illetve akár rendőri intézkedést is jelenthet, hiszen szabálysértésnek minősül. A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére 5.000 forint helyszíni pótdíj kiszabására is sor kerülhet.

November 1-jétől kötelező a maszkviselés a MÁV-Volán-csoport járművein, állomásain és megállóhelyein is, ez már a MÁV közleményéből derült ki. A Tüke Buszhoz hasonlóak a szabályok itt is, ugyanúgy pótdíjat szabhatnak ki a maszkot nem hordókra, ez a MÁV-nál 8.000 forint.

Forrás: Pécsma, MTI