Egy kibertámadás miatt országosan megbénultak a benzinkutak Iránban, megzavarva az üzemanyag értékesítést. Hackerek az elektronikus hirdetőtáblákat vették célba, amelyeken a rezsim benzinforgalmazási képességét megkérdőjelező üzenetek jelentek meg.

A közösségi médiában terjedő posztok és videók olyan üzeneteket mutattak, amelyeken az állt: “Khamenei! Hol van a benzinünk?” – utalva ezzel az ország legfőbb vezetőjére, Ayatollah Ali Khamenei-re. Más feliratokon az állt: “Ingyenes benzin a Jamaran benzinkúton”, ezzel hosszú sorokat okozva a benzinkutakon, mindez hetekkel az üzemanyagáremelkedéseket követő 2019-es utcai tüntetések évfordulója előtt, amelyekben a jelentések szerint több százan haltak meg a biztonsági erők által.

Irán azt állítja, hogy fokozott készültségben van az online támadások miatt, amelyekért korábban főellenségeit, az Egyesült Államokat és Izraelt tette felelőssé. Az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak eközben azzal vádolják Iránt, hogy megpróbálja megzavarni és betörni a hálózataikba.

Abolhassan Firouzabadi, az iráni Legfelsőbb Kibertér Tanács vezetője szerint a támadások „valószínűleg” állami támogatásúak voltak, de hozzátette, hogy még túl korai lenne meghatározni, melyik ország hajtotta végre a behatolásokat.

Bár eddig egyetlen ország vagy csoport sem vállalta a felelősséget az incidensért, a támadások a második alkalom, hogy a digitális hirdetőtáblákat hasonló üzenetek megjelenítésére változtatták meg.

„A benzinkutak üzemanyagtöltő rendszerében … az elmúlt néhány órában bekövetkezett zavarokat kibertámadás okozta” – közölte az IRIB állami műsorszolgáltató. „A műszaki szakemberek javítják a problémát, és hamarosan az üzemanyag-utántöltés folyamata visszatér a normális kerékvágásba”.

A benzinkutakon a “kibertámadás 64411” felirat volt olvasható – jelentette a félhivatalos Iranian Students’ News Agency.

2021 júliusában az Iráni Vasutak és az Útügyi és Városfejlesztési Minisztérium rendszerei váltak célzott kibertámadások célpontjává, amelyek a vonatok késéséről és törléséről szóló figyelmeztetéseket jelenítettek meg, és arra szólították fel az utasokat, hogy további információkért hívják a 64411-es telefonszámot. Érdemes megjegyezni, hogy a telefonszám Ali Khamenei hivatalához tartozik, amely állítólag az iszlám joggal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Ipari tisztviselők az állami televíziónak elmondták, hogy a benzinkutak közel fele újra kinyitott, mivel a technikusok siettek a kézi beállítások aktiválásával, miután az online funkciókat megbénították a hackerek. A tisztviselők biztosítottak arról, hogy nincs üzemanyaghiány, és hogy a fennmaradó töltőállomások szerda délben újra kinyitnak.