Igaz ugyan, hogy október 31-én, vagyis holnap, vasárnap kezdődik a téli időszámítás, és az órákat csak holnap hajnali három órakor kell kettőre visszaállítani, de itt az ideje felkészülni rá. Ezen a hétvégén mindenki örömmel fogadja az óraállítást, mert plusz egy órányi pihenőt nyerünk. Persze a legtöbb ember úgy van ezzel, hogy már szombat este átállítja az órákat, és vasárnap örül. Hétfőn reggel a legtöbben viszont már inkább visszacsinálnák az egészet. Az óraállítással járó változás ugyanis jelentősen felborítja sokunk életét, este nehezebben kerülünk ágyba, reggel korábban ébredünk.

Mindennek hozadékaként jön a fáradtság, nyűgösség. Egyenlőre, türelem, mert idővel mindenkinek átáll a szervezete a megváltozott rendre. Sokunk esetében sajnos addig napok, akár hetek is eltelhetnek. Az évente két alkalommal történő téli és a nyári időszámítás, és a vele járó óraállítás váltogatása sok ember számára megterhelő, és egyre többen hangoztatják, hogy felesleges.

Egyenlőre azonban vasárnap hajnalban újra óraátállításra kerül sor. Ennek alapján mindenkinek hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítania a háztartásában található órákat. A téli időszámítás kezdetekor szerencsés helyzetben vagyunk, mert ilyenkor a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy órával többet alhatunk, mivel visszafelé tekerjük az órát.

Mikor is van az évben óraátállítás?

A nyári időszámítás hivatalos ideje március utolsó vasárnapja, illetve október utolsó vasárnapja közötti időszak. Ami a számunkra most fontosabb, hogy a téli időszámítás kezdete október utolsó vasárnapja, a vége pedig március utolsó vasárnapja közötti időszak. 2021-ben ez a következőképpen alakult:

  1. Nyári időszámítást az idei éveben 2021. március 28-tól számítottuk, vagyis ezen a vasárnapon kellett hajnali 2:00 órakor 3:00 órára előreállítani az óráinkat.
  2. A téli időszámítás kezdő napja az idén 2021. október 31 napjára esik, ezért kell holnap, vagyis vasárnap hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az óráinkat!

Meddig is állítjuk még az óráinkat?

2019-ben az Európai Parlament már egyszer döntött az óraátállítás eltörléséről, és adott is két évet ahhoz, hogy a hozzá tartozó tagállamok egyezzenek meg abban, hogy a téli vagy a nyári időszámítást teszik véglegessé. Egyenlőre azonban az uniós tagállamoknak kellene először is megegyezniük abban, hogy egységesen a téli, vagy a nyári időszámítást vezessék be véglegesen Európában.

Téli vagy nyári?

Önök szerint, melyik lenne a jobb? A téli vagy a nyári? Sokan hajlunk a nyári időszámítás oldalra, mivel úgy gondoljuk, hogy ez a „világos” oldal. A tudomány viszont a téli mellett teszi le a voksát, pontosan azért, hogy „előbb legyen világos”.

Az egyszerű, dolgozó ember lényegében azért is dönt a nyári időszámítás mellett, mert ha sötétben kell felébrednünk, és kezdenünk a reggelt, akkor sokkal nehezebben indul a napunk. Úgy érezzük, hogy elviselhetetlenül megerőszakoljuk a szervezetünket, és keményen roncsoljuk magunk. A többség délután sokkal könnyebben elviseli az egy órával korábi villany kapcsolást.