Először 1997-ben tartották meg a Magyar Tudomány Napját, amely azóta is november 3-ra esik. A Magyar Tudomány Ünnepe nevű programsorozat pedig immár 18. alkalommal kerül megrendezésre, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elődjének számító Tudós Társaság megalapításához.

Az MTA idén is rengeteg előadással, programmal várja az érdeklődöket, az eseménysorozat megnyitójára is ma került sor. Freund Tamás, az akadémia elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a felmérések alapján a legnagyobb közbizalommal körülvett nemzeti intézmény az MTA. Ez pedig a gazdag múltra visszatekintő magyar tudósok generációinak köszönhető. „A széleskörű elismertség azonban nagyobb társadalmi felelősséggel is jár” – mutatott rá Freund, hozzátéve, hogy napjaink társadalma nem működhet a tudomány nélkül.

Erre nyilvánvalóan jó példa a koronavírus és az akörül kialakult társadalmi vita. Az MTA elnöke szerint a világjárvány szorításából még mindig nem tudtunk volna szabadulni, ha nem lennének azok a biológusok, virológusok, orvosok és más kutatók, akik az elődök felfedezéseire és saját eredményeikre támaszkodva kifejlesztették a 100 millióknak újra normális életet kínáló vakcinákat.

„Szólnunk kell azokhoz, akik bíznak bennünk, és szólnunk kell azokhoz is, akiknek fenntartásaik vannak, akik még hezitálnak, akik félnek a tudomány vívmányait kihasználni” – fogalmazott Freund, egyértelműen utalva a vírustagadó és oltásellenes hangokra. „Téves, felelőtlen és veszélyes állítások tömege nehezíti a tudományos eredmények széleskörű társadalmi hasznosítását” – mondta majd arra kért mindenkit, hogy lépjen fel saját környezetében a hamis, áltudományos nézetek ellen. Az elnök szerint ugyanakkor figyelmet kell fordítani arra is, hogy megértsék, valaki miért képvisel tudományellenes álláspontot.

Freund után Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy az idei programsorozat mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz”. Ahhoz azonban, hogy a tudomány valóban iránytű lehessen, ahhoz közérthetően kell válaszolni a kor kihívásaira.

A programsorozat kapcsán Erdei kiemelte, hogy nagyon sokrétű előadások lesznek, igyekeznek a mai tudományos kihívások mindegyikét bemutatni. Az egy hónapon át tartó előadássorozat során olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődök, mint például, hogy hogyan vizsgálja az asztrokémia a csillagközi teret? Mire való a müográfia? Vagy éppen arra, hogy láthattuk volna-e előre a Covid-járványt?

A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az előadásokat élőben közvetítik az MTA YouTube-csatornáján. A kiemelt események idén is az MTA Székház Dísztermében este 18 órától kezdődő ismeretterjesztő előadások lesznek.

A köszöntőket követően átadták a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjakat, az Eötvös József-koszorút, a Szily Kálmán- és a Wigner Jenő-díjat, valamint a Jermy Tiborról és Mikó Imréről elnevezett díjakat. Ugyancsak átadták az akadémiai szabadalmi Nívódíjakat is. A díjazottak névsora és egyéb információk az MTA honlapján olvashatóak.

Forrás: MTI