A naspolya a tipikusan csúnya, de nagyon finom gyümölcs. Ez a késő ősszel, tél elején érő csemege barna színű, tapintása olyan, mintha romlófélben lenne. Kissé maszatolós, és nem igazán lehet belőle egy jó nagyot harapni. Szokatlan, de csábító ízvilágával  könnyen megszeretteti magát, főképpen mikor megismerjük értékeit.

A rózsafélék családjába tartozó szuper csemegének számító naspolya, az alma, a körte, és a birs rokona. Van aki azt állítja, hogy Japánból származik, mások pedig úgy tudják, hogy egy kínai kantonból hozták át Európába. A naspolyafa terméséből és leveléből előállított készítményeket elődeink elsősorban a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használták.

A népgyógyászat a bélbetegségek kezelésében számít a naspolyára. A fa kérgének főzetét a népi gyógyítók a vérzések csillapítására alkalmazták. A naspolyamagból készített teának vesekő elleni gyógyhatást tulajdonítanak még napjainkban is.

Miért is értékes gyümölcs a naspolya?

A naspolya gyümölcse mintegy 12 százalék szénhidrátot, és a rokonai, az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Tehát nagyon jó téli vitaminforrás!

Nyersen, éretten, gyümölcsként történő fogyasztása mellett lekvár főzésre is felhasználják a naspolyát, annál is inkább, mert az almához hasonlóan neki is magas a pektintartalma.

A magas C-vitamin tartalma mellett találhatunk még benne vasat és kalciumot, és jelentős mennyiségű cserzőanyagot is. A kiváló C-vitamin és vastartalma okán fogyasztása fokozottan ajánlott a vérzékenységben szenvedőknek. Mellette csonterősítő tulajdonsága sem elhanyagolható! Gyulladáscsökkentő hatású növényként tartja számon a természetgyógyászat. Energiatartalma 55 kcal, 236 kJ/100 gramm.

Ez az első pillanatban külsőleg csúnyácska gyümölcs antioxidáns tartalmánál fogva serkenti a természetes védekező rendszerünket. Élelmi rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését, és felszívódását, tehát ezek a rostok mérsékelik a vércukorszint étkezést követő hirtelen megemelkedését. A sokat emlegetett pektintartalma az mellett, hogy remek lekvár alapanyagot képez a naspolyából, még meg is védi az emésztőrendszerünket, és mellette segíti a vastagbél baktériumos emésztését. Székrekedés és hasmenés esetén is ajánlható a naspolya fogyasztása.

A naspolya fogyasztásánál fontos figyelembe venni, hogy ez a késő őszi gyümölcs csak akkor élvezhető és fogyasztható, ha már megcsípte a dér és a kőkemény gyümölcs már elkezdett puhulni. Az ilyen állagú érett, dércsípte, puha, ízletes gyümölcsöt fogyaszthatjuk aztán nyersen. Amennyiiben leszüreteljük még keményen, nos akkor tartsuk hideg helyen, hogy legyen lehetősége megpuhulni. Ekkor a héját húzzuk le, a magokat kerüljük ki, mert ezek nagy méretűek és élvezhetetlenek.

A naspolyából sokan előszeretettel zselét főznek, kihasználva a magas pektint tartalmát.

Hasznosíthatjuk, tartósíthatjuk télre gyümölcslekvárként, fogyaszthatjuk húsok mellé pürének, vagy akár almával, birssel, körtével, vagy szilvával összekeverve például ivólének.

Fotó: pixabay.com