Sorozatom harmadik részben a Kozármislenyi Parkerdőbe vezetem el a zöld szigetek kedvelőit. Mikor én a településre költöztem, akkor itt még egy szemétlerakóként működő erdősáv állt ezen a területen. Ide jártak a gyerekek, hogy vadregényes környezetben vívják meg csatáikat, vagy csak egyszerűen elbújjanak a dzsungelként burjánzó akácok, bokrok között.

A város fejlődésével egyenes irányban változott a terület funkciója. Gondos ritkítás, és új fák telepítése, majd sétautak kialakítása, folyamatos fejlesztése után egy igazi használható, több funkciót is magában foglaló zöld szigetet kaptak mára a kozármislenyiek.

A 2021-es évben a terület Misleny Bringaparkkal bővült, ahol a Jump Line pálya: fekete színnel jelölve nehéz fokozatú, és 240 méter hosszúságú, a Snake Line pálya: piros színnel jelölve haladó fokozatú,  és 210 méter hosszúságú, a Flow Line pálya: kék színnel jelölve a könnyű fokozatú, és 420 méter hosszúságú. A pályák mellett önkiszolgáló szervizpont, padok és egy ivókút várja a fiatalokat, és az idősebbeket egyaránt az idei évtől a Misleny Bringaparkban.

A Kozármislenyben élők többsége legalább egy kutyát tart az otthonában, kertjében, környezetében. A város vezetői ezért is döntöttek úgy, hogy a városháza melletti Parkerdőben kialakítanak egy olyan helyet, ahol az ebtartók aggodalom és bűntudat nélkül engedhetik majd szabadon a kutyáikat. A parkban jött létre a tavalyi évben egy kutyafuttató, ahol a kis házi kedvencek tágas, de mégis zárt, vagyis dróthálóval körbe kerített helyen, szabadon futkározhatnak társaikkal, vagy éppen egyedül. A már korábban is kedvelt kutya sétáltató hely ezután még jobban látogatott lett a helyi kutyások által.

A Parkerdő legfontosabb funkciója természetesen az, hogy a családi házas övezetekben megbújó társasházak lakóinak, az ott élő családoknak egy remek, minőségi zöld területet biztosítson, ahol a sétautak mentén élvezhessék a város szívében megbújó park fáit akár tavasszal, akár nyáron, akár ősszel és persze télen is. A településen átvezető forgalmas út mellett létesített zöld felület egyben el is nyeli a kipufogógázokból kiömlő káros anyagokat, hogy azt megszűrve, szinte védőfalként óvja az itt lakókat és friss levegőt biztosítson a Kozármislenyben élőknek.

A környezeti problémákkal foglalkozó tudósok kiszámították, hogy egy lombköbméter asszimiláló felület egy évben, a vegetációs időszakban 650 gramm oxigént termel és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel. 1 lombköbméter átlagosan 4 nm asszimiláló felületnek felel meg. A köztudatban általában a fák oxigéntermelő képességére rögződött meg. Ennél viszont sokkal nagyobb szerepet játszik a fák szén-dioxidot feldolgozó képessége.

Napjaink egyik közismert, és sokat hangoztatott problémája az üvegházhatás, amely a szén-dioxid feldúsulását, és emiatt a globális éghajlat változását okozza a földünk légterében. A földünkön csökkenő tendenciát mutató növényzet áll a folyamatosan növekvő szén-dioxid kibocsátással szemben. Egy 50 éves fa 50 kg oxigént termel, és 68,75 kg szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban.

Védjük hát a fákat, védjük hát a Parkerdőt!