Az elszálló üzemanyagárak, és a jelentős infláció miatt, Gulyás Gergely miniszter múlt heti belejelentését követően november 15-től 480 forintban maximalizálta a kormány a 95-ös benzin és gázolaj árát.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében azok a kutak, ahol nem tartják be 480 forintos felső határt komoly bírságra és akár bezárásra számíthatnak.

Várhatóan lesznek olyan benzinkutak, amelyek a hatósági ár megszabása miatt nem fognak tudni tovább üzemelni. Ezeket mást szolgáltatók és vállalkozások vehetik majd át.

Azok az üzemeltetők is üzemszünetre számíthatnak, akik „a fogyasztókat az Árrendelet szerinti termékekkel kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül nem tudja.” Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője más okból üzemszünetet nem hirdethet.

Az így kieső kutakat az ellátás zavartalanságának érdekében átveheti egy másik, nyilvántartott szolgáltató az üzemszünet ideje alatt. „A más üzemanyagtöltő állomásának üzemeltetésére vállalkozóknak ebbéli szándékukat 2021. november 18-ig kell bejelenteniük az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál a kormányrendelet melléklete szerinti adattartalommal. Nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdetett, vagy akinek üzemeltetési jogát többszöri jogsértés miatt korlátozták” – írja a minisztérium.

Tehát két esetben szüneteltethető egy töltőállomás működése. Egyrészről, ha az üzembentartó nem képes 2 napig kiszolgálni a vásárlókat, illetve ha tartósan megsérti az üzemanyagárra vonatkozó kormányrendeletet. Utóbbi esetben 1 naptól egészen félévig tartó kényszer bezárásra is számíthatnak.