2024? Hol van az még, teheti fel a kérdést minden kedves olvasónk. Eláruljuk: kifejezetten közel. Hiszen 2019 is szinte tegnap volt, 2024 holnapután lesz. Repül az idő, és öngyilkosság a jelen mámorában élni.

2019-ben a DK-Jobbik-Párbeszéd-Momentum-MSZP szövetség tíz hosszú év után visszahódította a várost a Fidesz-KDNP-ÖPE triótól, míg az LMP külön indulva jutott be a közgyűlésbe. Nagyon sok víz folyt le azóta a Dunán.

Az ellenzék jelen állás szerint nagyjából csak akkor tud győzni a Fidesz ellen, ha összefog, 2019-ben is ennek köszönhették a sikert Pécsett és nagyok sok másik városban, és 2022 tavaszán is ez az egyetlen esély. 2019-ben Pécsett tarolt az ellenzék, Péterffy a szavazatok 53 százalékát szerezte meg, míg Vári Attila csupán 41-et. Azonban nagyon komoly hiba lenne, ha az ellenzék erre alapozna, és ebből indulna ki. 2019-ben nagyon sok mindenkinek volt elege a Fideszből, élénken élt a fejekben a 8 milliárdos hiány, Vári hibát-hibára halmozott, és egyébként sem volt jó jelölt, míg Péterffy politikai értelemben szűz volt, a mondacsinált vádakat leszámítva nem volt miért haragudni rá.

2019 óta azonban sok minden változott, a pécsi közgyűlést balhék és botrányok kísérik, pozíció cserék és pozíció osztogatások, időnként családon belül maradva(…), szakadások, összeveszések, és kibékülések jellemezték az elmúlt időszakot, pont, mint egy középkategóriás argentin szappanoperát. Nem állítom, hogy a Péterffy-kabinet rosszul végzi a munkáját, azonban bizonyos döntések politikai értelemben inkább vittek, mint hoztak az ellenzéki összefogás konyhájára. Ez pedig 2024-ben megbosszulhatja magát. Ne feledjük, akkor már nehéz lesz a Fidesz ellen a korábban felhalmozott hiánnyal kampányolni (pláne, hogy a mostani közgyűlésben ott ülnek azok, akik a 2009 előtti 35-40 milliárdos mínuszt összehozták), addigra alig fog rá bárki emlékezni. Ráadásul jelen állás szerint nehezen elképzelhető, hogy a Momentum ismét egy listát alkosson a többi párttal, s bár 2024-ig még tényleg nagyon sok minden történhet, azonban ha a Momentum-frakció külön indul értékes szavazatokat vihetnek el a baloldaltól.

Miközben a Fidesz-KDNP-ÖPE trió egységesnek látszik, és sok esetben el kell ismerni, hogy konstruktívnak tűnik ellenzékből. Persze az ő feladatuk sem lesz egyszerű, egy alapvetően baloldali városban, ahol alig van a pártnak húzóembere. Valakit fel kell építeniük, Vári Attilánál jobb és a pécsiek számára elfogadhatóbb jelöltet kell találniuk, ráadásul el kell hitetniük az emberekkel, hogy képesek vezetni a várost, méghozzá jobban, mint ahogy 2009 és 2019 között (de főleg 2009 és 2015/6) között tették. Azonban amennyiben ezt megteszik, ha például a jelenlegi frakcióvezetőjüket Csizmadia Pétert sikerül úgymond „felépíteniük”, és a városvezetés kifelé látható munkája továbbra is abból fog állni, hogy ki milyen pozíciót kap, és kitől mit vesznek el (ennél nyilvánvalóan több minden történik, azonban nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem az, hogy a választópolgár mit lát belőle), illetve a Momentum esetleg nem békél meg Péterffyékkel, akkor a Fidesz közel sem fog esélytelenül indulni 2024-ben.

A Pécs Jövője Frakciónak ezt kell mérlegelnie. Megéri minden hidat felégetni a Momentum-frakció és Bognár Szilvia irányába? Megéri kockáztatni, az ő esetleges külön indulásukat 2024-ben? Megéri haveroknak, rokonoknak osztogatni pozíciókat, annak fényében, hogy ha 2024-ben (kevesebb, mint három év múlva!) ők buknak, akkor a haverok is repülnek mindenhonnan?

Nem elég visszanyerni egy várost, azt tartani is kell. Utóbbi láthatóan nehezebb, mint az előbbi.