Négy százalékos a közös ellenzéki lista előnye a Fidesszel szemben – derült ki a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából. A Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, az ellenzék listájára 41 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3 százalék, a Mi Hazánk Mozgalomra szintén 3 százalék.

A november elején végzett, kétezer ember megkérdezésével készült felmérés az Ökopolisz Alapítvány rendelte meg és több politikus ismertségére is rákérdeztek. 99 százalékos ismertsége van Orbán Viktornak, Gyurcsány Ferencnek és Karácsony Gergelynek, Dobrev Klára 98-cal áll. Jakab Pétert 93, Márki-Zay Pétert 91 százalék ismeri, miközben a Párbeszédes Szabó Tímeáról már csak 76 százalék tudja, hogy kicsoda. Az LMP-s Ungár Péter 70, Schmuck Erzsébet 66 %-on áll, a momentumos Orosz Annának pedig már csak 51 százalék az ismertsége.

A kutatásban 14 környezetvédelemmel kapcsolatos kérdésre is rákérdeztek, ezekből kiderül, hogy például 69 %-os Paks 2 teljes elutasítottsága, 74 % szerint szükség van egy zöld minisztériumra vagy éppen bőven 70 % felett van azok aránya, akik szerint inkább a közösségi közlekedést kellene fejleszteni és csökkenteni kell a városokban az autós forgalmat.

Forrás: HVG