„Ideje elfogadni!” Ezzel a felirattal vetítette ki a Polgári Válasz Románia budapesti nagykövetségével szemben Székelyföld térképét a gyulafehérvári nagygyűlés 103-ik évfordulóján.

1918. december elsején szavazta meg a megszálló szuronyok árnyékában a gyulafehérvári nagygyűlés azt a határozatot, melyben kimondták Erdély, Bánság, Partium és Máramaros „egyesülését” a Román Királysággal. A nyilatkozatban „teljes nemzeti szabadságot”, anyanyelvi oktatást, közigazgatást és igazságszolgáltatást, valamint arányos képviseletet ígértek az „összes együtt élő népnek”. Ezt az ígéretet a román állam 103 éve nem tartja be. Elszakított erdélyi nemzettársainknak az anyanyelvhasználat mindennapos korlátozásától a magyar egyházi vezetők meghurcolásán át az úzvölgyi temető meggyalázásig számos megalázó és megfélemlítő jellegű intézkedést kell elviselniük mind a mai napig.

A Polgári Válasz meggyőződése, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek jövőjének záloga az önrendelkezés. Ezt egyre többen ismerik fel Európában, s a jövő útján Románia sem feküdhet keresztbe. A román közbeszédben a „Székelyföld” kifejezés a mai napig tabunak számít, sokan azt sem tudják, hogy az ország közepén él egy őshonos magyar közösség. Mi most szembesítettük Romániát ezzel a ténnyel.

A Polgári Válasz szerint az elszakított területeken élő nemzettestvéreinkért vállalt felelősség nemzeti minimum. Ideje, hogy a magyar állam a jelenleginél sokkal határozottabban álljon ki az önrendelkezésért és alapvető anyanyelvi, nemzetiségi jogaikért folytatott küzdelmük mellett. És ideje annak is, hogy a környező országok megbarátkozzanak a gondolattal: a 21. században az autonómia többé nem lehet tabutéma.

A rendezvény élő Facebook-közvetítését Bencsik János Facebook-oldalán tekinthetik meg: