Az Európai Néppárt elnökével, Donald Tuskkal találkozik ma Márki-Zay Péter Varsóban. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kétnapos lengyelországi útján szerdán többek között tárgyalt varsó főpolgármesterével, RafaL Trzaskowskival, valamint a tavalyi elnökválasztáson függetlenként induló Szymon Holowniával.

Magyarország nem a Fidesz és Lengyelország nem a Jog és Igazságosság (PiS) – mindkét országban van alternatíva. Ráadásul Lengyelország most olyan migránsoktól védi a határait, akiket Putyin és Orbán szövetségese szabadított rájuk. Ebben is egyetértettünk Varsó főpolgármesterével szerdai találkozónkon – mondta Márki-Zay Péter szerdán.

Rafał Trzaskowski a Polgári Platform politikusaként lett a lengyel főváros polgármestere 2018-ban, a tavalyi elnökválasztáson pedig második helyezést ért el.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerdán találkozott a 2020-as elnökválasztáson függetlenként induló Szymon Holowniával is. A politikus főként önkéntesekre alapozott kampányával a harmadik helyet érte el a 11 induló közül.

Márki-Zay Péter és Szymon Holownia egy közös nyilatkozatot is aláírtak, amelyben tiltakoznak a Putyin-párti uniós szövetség megalakításának terve ellen.

Határozottan elítéljük Jarosław Kaczyński, a Jog és Igazságosság vezetőjének és Orbán Viktor, a Fidesz elnökének azon terveit, hogy az Európai Parlament olyan frakciójához csatlakozzanak, amelyek tagjai nacionalista és protekcionista cselekedeteikről ismertek, valamint bátorítják a Kremlin destabilizáló törekvéseit. Ezeknek a pártoknak az a céljuk, hogy gyengítsék az európai intézményrendszert és így aláássák a közös biztonságunkat. Ez mind a lengyel és a magyar nemzeti érdekek ellen valók” – olvasható a nyilatkozatban.

A putyinista koalíció volt egyebek mellett a témája a Bogdan Klich lengyel szenátorral, egykori honvédelmi miniszterrel folytatott megbeszélésnek is. Ezzel kapcsolatban mindkét politikus aggodalmát fejezte ki.

Csütörtökön többek között Donald Tuskkal, az Európai Néppárt elnökével tárgyal Márki-Zay Péter Varsóban.

Márki-Zay Péter azt követően utazott Varsóba, hogy november közepén Brüsszelben találkozott vezető uniós politikusokkal, köztük Manfred Weberrel, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével, valamint november végén Pozsonyban megbeszélést folytatott Mikulás Dzurindával, az Európai Néppárt pártalapítványának vezetőjével, volt szlovák miniszterelnökkel.

A miniszterelnök-jelölt az elmúlt hetekben számos diplomatával is tárgyalásokat folytatott Budapesten és Hódmezővásárhelyen, köztük a brit nagykövettel és az amerikai ügyvivővel is. – írja a Jövő TV.