Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány legfrissebb döntése értelmében folytatja az oltási akcióhetet is és oltási akciónap is lesz a településeken. Van elég oltóanyag, megkezdődik a 5 és 11 évek közöttiek oltása

A új regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 10 466 fővel nőtt és 218-an hunytak el egy nap alatt. Rekordszinten van továbbá a 15 év alatti koronavírusos betegek száma Magyarországon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint. Eddig összesen 34 931 ember halt bele Magyarországon a koronavírus fertőzésbe.

A miniszter elmondása szerint 550 fő van jelenleg lélegeztetőgépen és további 507 lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágy áll rendelkezésre, de ha szükséges, újabbakat is meg tudnak nyitni és bővíteni tudják a kapacitásokat.

Az oltási akcióhét keretében több, mint 900 ezer ember élt az oltási lehetőséggel, de még mindig elenyésző azok száma, akik az első oltás miatt mentek el a múlt hét óta tartó akció keretében, viszont sokan élnek a harmadik vakcina beadásának lehetőségével, ami a szakértők szerint is kulcsfontosságú. Felhívták a figyelmet arra, hogy a második oltás védettsége a legtöbb személynél decemberben már nem fejt ki akkora hatást.

A kormány az oltási akcióhetet további egy héttel meghosszabbítja, ezen felül pedig helyben, valamennyi településen oltási akciónapot szerveznek.

Vizsgálják ezen felül a védettségi igazolvány érvényességét, szeretnék, ha az a harmadik oltástól kezdve lenne csak érvényes. Az 5-11 éves korosztály számára elérhető Pfizer vakcinából 2 000 000 oltás érkezik a következő hetekben. Hogy az oltások beadása milyen ütemben fog történni, arra az Operatív Törzs fog javaslatot tenni.

A Szputnyik kivételével minden oltóanyag bőségesen elérhető és ha szükséges, továbbiakat is fognak vásárolni Gulyás elmondása szerint.

Pest megyében a legmagasabb az oltottság, de Fejér megyében és Budapesten is 70% feletti az átoltottság. – számolt be a Jövő TV.