2022. január 1-én lép hatályba az a rendelet, amelyben az Országgyűlés elfogadta az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását. A parlament egyhangúan fogadta el az előterjesztést, amelyet Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, és Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos jegyeztek.

Az elfogadott jogszabály fontos változásai közé tartozik, hogy többek között a büntető törvénykönyv jelenlegi szabályozásához képest bővíti a természetkárosítás, az állatkínzás és a tiltott állatviadal szervezésének minősített eseteit.

A hatóságok a jövőben szigorúbban léphetnek majd fel elsősorban a visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, és azokkal szemben is, akiket korábban már eltiltottak az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől. Újdonság, hogy ezentúl már a méreg, vagy a csalétek kihelyezésének előkészülete is büntetendő tételként fog szerepelni.

Ehhez a cselekményhez kapcsolódóan pedig egy magasabb büntetési tétel, vagyis egytől öt évig terjedő szabadságvesztés róható ki arra, aki méreg alkalmazásával, vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását is okozza, okozhatja, valamint abban az esetben, ha különös visszaesőként történő állatkínzás elkövetése van már az érintett számláján.

Az állatkínzás minősített eseteinek körét is bővítették például a nagy nyilvánosság előtti elkövetéssel, az állattartástól való eltiltás időtartama alatt történt állatkínzással, és többek között azzal is, hogy ha valaki állatkínzást követ el abban az esetben, ha két éven belül volt tiltott állatviadal szervezés, vagy állatkínzás büntette a rovásán.

2022. január 1-től már az állatkínzás minősített esetének számít a szaporítás, és a tiltott szaporítást is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Újdonság, hogy jövőre az állatviadalok szervezői mellett az ilyen célból szervezett rendezvények résztvevőit is büntetik vétség miatt. Büntetésük pedig akár két évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Szintén az állatokat védi az a kitétel, mely szerint az új szabály az állatok esetében az elkobzás végrehajtásának általános lépéseit, és itt különösen a megsemmisítést kell megemlíteni, nem kell elvégezni.

Tehát az állatvédelem jövőre egy új szakaszába lép hazánkban, és súlyos büntetés jár az állatkínzásért, különös tekintettel a visszaesők esetére.

Forrás: vg.hu

Fotó: pixabay.com