Közzétette a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a névjegyzékben szereplő választópolgárok számát országgyűlési egyéni választókerületi és települési szintű bontásban.

Az NVI még a múlt héten jelentette be, hogy a jövőben a választás napjáig heti rendszerességgel frissíti a www.valasztas.hu oldalon az adatsort, az első adatközlést a december 13-ai hétre ígérte. Ez a mai napon fel is került a honlapra, ahol a Nyilvántartások menüpontban, az alábbi linkről tölthető le Excel formátumban. Ráadásul a táblázatban elérhető az előző heti adatsor is, így könnyen összehasonlíthatóak a számok és követhetővé válnak a változások.

Az első táblázatból már látható is sok minden, akár egy rövid vizsgálódással is kideríthető, hogy Pécsett például összesen 67 fővel csökkent a szavazók száma egy hét alatt. Ebben a költözködések, illetve az elhalálozások játszhatnak szerepet. Alapvetően a statisztikai érdekességeken túlmenően az is láthatóvá válhat, ha valahol tömegével jelennek meg az új szavazók, esetleges választási csalás céljával.

Választókerületenként nézve, kitágítva egész Baranya megyére is érdekes adatokat lehet kinyerni. Mind a négy megyei választókerületben csökkent a választók száma, ami a természetes fogyást figyelembe véve normálisnak tekinthető. Összesen közel 300.000 szavazó található Baranyában, az előző héten 122 fővel lettek kevesebben, jelenleg 298.987 ember szavazhat. A legtöbben Baranya 02-es számú körzetében, 76.968-an, legkevesebben a mohácsi központú hármas számúban, ott 71.095-en vehetnének részt egy esetleges vasárnapi választáson.