1981 óta nem hullott olyan gyér csapadék Kenyában, mint az elmúlt egy év alatt. Az Insider cikke szerint a térséget 2020. decembere óta sújtja aszály, ami nem csak az állatvilágra, de az ott élő emberekre is rendkívül veszélyes.

A lap által közölt fotókon látható, ahogyan egy csapat lesoványodott, elpusztult zsiráf fekszik összefonódva a Sabuli Wildlife Conservancy területén. A képeket készítő fotóriporter, Ed Ram szerint a hat állat egy közeli víztározóhoz igyekezett, ám az már időközben kiszáradt. Úgy hírlik, a térségben körülbelül négyezer zsiráf élete forog veszélyben. – írja az index.

A gond persze nem csak a zsiráfokat érinti. Az ENSZ szerint Kenyában a szokásosnál is szárazabb időjárás miatt, mintegy 2.4 millió ember kerülhet veszélybe, a rosszabb termés miatt.

Ennek eredményeként 368 ezer ember szembesül „vészszintű éhséggel”, valamint 523 ezer öt éven aluli gyermek szorul sürgős kezelésre akut alultápláltság miatt.

(Borítókép: Hat zsiráf teste fekszik Eyrib falu szélén, Sabuli Wildlife Conservancy területén Kenyában 2021. december 10-én. Fotó: Fotó: Ed Ram / Getty Images)