Pécs, a Dunántúl legnagyobb városa, még…

Pécs időtlen-idők óta a Dunántúl legnagyobb városa, a Trianon utáni Magyarország egyik legnagyobb települése, legfontosabb városa. Mi, pécsiek megszoktuk, hogy Pécs a Dunántúl legnagyobb magyarországi városa, így nőttünk fel ezt tanultuk az iskolába. Kérdés, hogy azok, akik most születnek, még mindig ezt fogják tanulni? Látva a trendeket, és azt, hogy miképpen teljesít Pécs a rendszerváltás óta, aligha.

1990-ben 170 ezer ember élt itt, 2001-ben már csak 162 ezer, 2011-ben 156 ezer, jelenleg pedig a becslések szerint mindössze 140 ezren. Harmincezer ember tűnt el, harminc esztendő alatt, ami döbbenetes szám, és egyelőre nem látszódik az, hogy ez a folyamat lassulna, netán megfordulna.

Eközben Győr fokozatosan fejlődik. Amíg Pécs lakossága évről-évre radikálisan csökken, addig Győré, ha szerényen is, de nő. A folyók városában jelenleg 133 ezren élnek, tehát csupán hétezerrel kevesebben, mint Pécsett. A rendszerváltáskor Győr lakossága 128 ezer fő volt, Pécsé pedig 170 ezer, negyvenkétezres különbség tűnt el gyakorlatilag teljesen. Ha Pécs továbbra sem lesz képes itt tartani a lakosait, akkor Győr úgy is előzni fog, ha az ottani népesség is csak stagnál vagy maximum nagyon lassan emelkedik.

Szeged már rég megelőzött minket

1990-ben még Pécs volt a nagyobb település, néhányszáz fővel, de többen laktak a baranyai megyeszékhelyen, mint a csongrádin. Azonban hála az elmúlt harmincév konstansan pocsék városvezetéseinek, ma már óriási a különbség a két település között. Amíg innen egy szekszárdnyi ember elmenekült, addig Szeged csupán tízezer főt veszített, így a párszáz fős előnyből húszezres hátrány lett.

Pécsről kijelenthetjük: a rendszerváltás legnagyobb vesztese. Gyakorlatilag sehol máshol nem csökkent úgy a város lélekszáma, sehol máshol nem történt akkora leépülés, mint nálunk. Ez pedig a mindenkori városvezetések bűne, ha pár év múlva Győr lesz a Dunántúl „fővárosa”, azt köszönjük majd meg nekik. Azoknak, akik sok esetben inkább a saját és haverjaik zsebeit tömték és tömik a mai napig, akik egyszerűen túl buták, és együgyűek ahhoz, hogy egy ekkora települést vezetni tudjanak, azoknak, akik közös erővel a gödör mélyére tették, ezt a csodás várost.