Az országgyűlés nagyjából 30 százalékkal megemelte a polgármesterek fizetését, de az érdi polgármester és alpolgármester nem kért belőle, mert a kormány forrást nem biztosított a többletfizetésekhez.

Csőzik László, Érd polgármestere a helyben.hu-nak küldött nyilatkozatában azt kifogásolja, hogy a helyi adófizetőkre terhelné a Fidesz az évi több millió forintos pluszkiadást, ami nemcsak politikailag, morálisan is elfogadhatatlan számára. Mindeközben különösen az ellenzéki vezetésű önkormányzatok rendkívül nehéz anyagi helyzetben vannak a koronavírus-járvány, a nyomában járó gazdasági válság és a kormányzati forráselvonások miatt. A polgármester beszámolója szerint a központi elvonások Érdet az elmúlt két évben közel 3 milliárd forint értékben sújtották. – számol be róla a 444.

Csőzik kifejti, hogy bár a törvényben 30 százalékos fizetésemelést határoztak meg, ez valójában 50 százalék körüli, mert a költségtérítés és a nyelvvizsgapótlék a bér egy bizonyos százalékában van meghatározva, tehát ezek is emelkednének. Nem beszélve az alpolgármesteri fizetés növekedéséről, amely szintén százalékos arányban a polgármesteréhez mérten változna.

Pécsett ez a fizetésemelés különös terhet jelenthet a helyi lakosokra, ugyanis a városnak három alpolgármestere is van, a polgármester mellett, egy ilyen mértékű emelés pedig havi szinten közel 2 millió forintjába is kerülhet az adófizetőknek. Kíváncsiak vagyunk, hogy Péterffy és alpolgármesterei követni fogják-e kollégájuk, Csőzik László példáját.

Fotó: Csőzik László Facebook oldala