Ha valaha is gondolkoztál azon, milyen jó volna megkóstolni, amit Mary Berry elkészít a képernyőn keresztül, imádni fogod a professzor munkásságát.

Egy japán mérnök professzor olyan nyalogatható tévéképernyő prototípusát fejlesztette ki, amely képes utánozni az ételek ízét.

A Taste the TV (TTTV) nevezetű eszköz egy tíz különböző ízesítésű dobozból álló karusszel segítségével működik. Ezeket az ízeket kombinálva hozza létre az adott étel ízét, melyet ezután egy higiénikus fóliára permetez, amit ezután a kijelző fölé gördít.

Homei Miyashita, a Meiji Egyetem professzora szerint ez eg remek lehetőség az emberek számára, különösen a COVID-19 korszakában, hogy otthon maradva is átélhessék azt az élményt, mintha a világ másik felén egy világszínvonalú étteremben étkeznének.

Miyashita egy körülbelül 30 diákból álló csapattal dolgozik együtt. A csoport már számos eszközt készített az ízek világával kapcsolatban, beleértve egy olyan villát, amely gazdagabbá teszi az ételek ízét.

Miyashita már évek óta dolgozik azon, hogy a képernyőn keresztül ne csak a látvány fogadja a elhasználód, de az ízek is. A professzor úgy gondolja, hogy 100 000 jenből el tudná készíteni a Taste the TV kereskedelmmi változatát, ami nagyjából 284 777 forint volna.

A lehetséges alkalmazások között szerepel a sommelier-ek és szakácsok távoktatása, valammint kóstolós játékok és kvízek – mesélte a professzor. Miyashita jelenleg cégekkel is folytat tárgyalásokat, melyek a permetezési technológiát olyan eszközök gyártására használnák, amelyek különböző ízeket, például pizza vagy csokoládé ízét fel tudják vinni egy szelet pirítós kenyérre.

Tervei között szerepel továbbá egy olyan platform létrehozása, ahol a világ minden tájáról származó ízeket tölthetnek le és élvezhetik a felhasználók, hasonlóan a zenéhez.